Efeler Gazetesi

Şehiriçi trafiği Aydın’ın en büyük sorunu…

Şehiriçi trafiği Aydın’ın en büyük sorunu…
Semih BAŞKAR( bilgi@efelergazetesi.com )
14 Aralık 2022 - 1:19

Trafik meselesi tüm şehirler de olduğu gibi Aydın’da da ciddi bir kabus olarak önümüzde duruyor. Üstelik her geçen gün bu sorun büyüyerek devam ediyor. Bu sadece Aydın’da değil tüm dünyada da aynı durumda.  Şehirlerin plansız yapısı, son yıllarda artan araç trafiği tüm kentleri felç etmiş durumda. Ne kadar para harcanırsa harcansın, ne kadar otopark yapılırsa yapılsın, bir türlü sorun çözülemiyor.

****

Özellikle altını çizerek söylüyorum, Hükümet Bulvarı, Doğu ve Batı Gazi Bulvarı ile Adnan Menderes Bulvarı’nın trafiği çekilir gibi değil. Salı günleri ile diğer günlerin bilhassa sabah ve mesai bitimi saatleri inanın allak bullak oluyor. Araçları gelişi güzel park etme, duyarsız sürücüler, yayaların trafik ışıklarını riayet etmemesi, yine araçların yaya geçidinde özellikle okul zamanı yol vermeme gibi vs say say bitmeyen kural ihlalleri gibi faktörler ile artan araç sayısına rağmen alternatif yolların kısıtlı olması bunda büyük etken.

 

****

Ramazanpaşa Kavşağı’nda kırmızı ışıklarda, Doğu Gazi Bulvarı’na dönüş için lambalar Sağa dönüşe yeşil yanmasına rağmen araçlar gidemiyor. Neden? Araç park etmiş. O sıra ve karşı sıra olduğu gibi araç parkı. Bu nedenle de yeşil yandığında ise anca bir elin parmakları kadar araç geçiş yapabiliyor. Sabah saatlerinde sarı otobüsler ve Şehiriçi Halk Otobüsleri yoğun çalışıyor. Hal böyle olunca da kimi işine geç kalıyor, kimisi dersine geç kalıyor.

****

Yine aynı şekilde, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde çift park sorunu. Trafik polisleri defalarca geziyor, uyarıyor yeri geliyor ceza kesiyor ama buda yetersiz geliyor. Hele birde akşam saatleri tam bir çile. Adam Dörtlüleri yakmış bekliyor, 5 dakika değil 10 dakika değil. Arkadan gelen araç sıkışıyor. Halk Otobüsleri bu parklar yüzünden durağa giremiyor. Özellikle Kıbrıs Caddesi üzerinde ışıklarda parklar var. Tek geçiş oluyor. Ne oluyor aynı anda 20 – 30 araç geçebilecekken, bizzat saydım 10 araç akşam saatlerinde yeşil ışıktan geçemiyor. Son günlerde bu bölgede özellikle trafik kazalarının artmasının sebebi de bu yüzden.

****

Derhal Çözüm bulunmalı…

Her zaman defalarca yazıyoruz, söylüyoruz,

Bu sorun için kafa yoracak merci İl Trafik Komisyonu

Komisyon rutin toplantısı dışında olağanüstü toplansın.

Şehir merkezinde trafik sorununu çözebilecek, ya da hafifletebilecek kapsamlı bir çalışma hiç yapılmadı. Tamam geçici çözümler yapılıyor ama bu inanın yetersiz kalıyor.

Neler yapılmalı, hangi kurumların üzerine ne görevler düşüyor ortaya konmalı.

Ve bir an önce de icraata geçilmeli. Kalıcı çözüm bulunmalı.

***

Burada sürücülere de büyük görev düşüyor.

5 dakikalığına park ettiği aracının arkada 50 arabanın geçişine engel olduğunu bilmeli. Şehiriçi ana arterlerimizin kapasitesi belli. Genişletme imkanı da yok. O zaman ne yapacağız?

Burada biz vatandaşların üzerine düşen, Zorunlu olmadıkça şehir merkezine özel araçla gelmeyip,  toplu ulaşım araçlarını tercih edeceğiz.  İmkanlar dahilinde de otoparkları kullanacağız.  Yetkililere de buradan sesleniyorum. Otopark ücretleri biraz daha ucuzlamalı, ucuzlamalı ki vatandaşlar otoparkları daha çok kullanmalı.

KALIN SAĞLICAKLA…

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi