Efeler Gazetesi

Semih BAŞKAR( bilgi@efelergazetesi.com )
31 Mart 2022 - 22:25

Sevgili okurlarımız, adım adım 11 Ayın Sultanı olarak tabir edilen Mübarek Ramazan Ayı nihayet geldi. Allah nasip ederse, Cuma günü ilk Teravih Namazı kılınacak ve gece ilk oruçlarımızı tutacağız. Öncelikle Ramazan Ayı’nın tüm İslam Alemine ve bizlere hayırlı olmasını diliyor, Yüce Rabbimden tuttuğumuz oruçları kabul etmesini niyaz ediyorum. İnşallah hep birlikte ülke olarak, ağız tadıyla bir ramazan Ayı geçiririz.

***

Ayların efendisi olarak Hadis-i Şerif’ler de geçen Ramazan ayı bu yıl 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece sahura kalkılarak oruç tutulacak. 30 Nisan Cumartesi günü ise 2022 yılının son orucu tutulacak. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler bu tarihler arasında oruçlarını tutabilecek ve ibadetlerini yerine getirebilecek.

***

Müslüman cemaati ilk teravih namazını 01 Nisan 2022 Cuma günü kılacak. Çünkü Ramazan ayının ilk teravih namazı Ramazan ayından bir gün önce kılınmaya başlanıyor. Teravih Namazı dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.

Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

***

İslam’ın beş esasından biri olan Ramazan ayında oruç tutmak Müslümanlar için en önemli ibadetlerden biridir. Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsî ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.

***

Bir kimseye orucun farz olması için kendisinde üç şartın bulunması gerekir Bunlar;

1- Müslüman olmak

2- Akıllı olmak

3- Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.

Bu şartlar kendisinde bulunduğu halde, oruç tutamayacak derecede hasta olanlar ile yolcu olanlar, oruç tutmayabilirler. Hastalar iyileşince, yolcular da memleketlerine dönünce, tutamadıkları günlerin orucunu kaza ederler. Ergenlik çağına gelmeyen çocuklara oruç tutmak farz değildir. Ancak bünyelerine zarar vermeyecek şekilde çocukları da yavaş yavaş oruç tutmaya alıştırmak uygun olur.

Lohusa olan kadınlarla adet gören kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar. Bu sebeple Ramazan ayında tutamadıkları oruçları Ramazandan sonra uygun bir zamanda kaza ederler, yani gününe gün tutarlar. Kılamadıkları namazları ise kaza etmezler.

***

Oruç tutmak maksadıyla sahura kalkmak niyet sayılır. Sahura kalkmayan ve daha önce oruca niyet etmeyen bir kimse de kuşluk vaktine kadar niyet edebilir. Böyle geç niyet etmiş olanların oruçlarında bir eksiklik yoktur. Kuşluk vaktinden sonra ise oruca niyet edilmez. Niyet, esasen kalp ile olur. Yani geceleyin, yarın oruç tutacağını kalbinden geçiren kimse niyet etmiş demektir. Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de dil ile Niyet ettim Ramazan-ı şerifin yarınki orucuna diye söylemelidir. Her günün orucuna ayrı niyet etmek lâzımdır.

***

İnsanlar öncelikle Allah’ın rızasını kazanmak adıyla oruç tutarlar. Oruç tutarak insanların nefisleri terbiye edilmektedir. Ayrıca kurulan iftar sofraları ile de birçok yoksul insanın karnının doyurulması sağlanır. Oruç insanlar arasındaki ilişkiyi de güçlendirerek bir arada ibadet etme imkanı sunar.

Ramazan ayında Kuran okunur ve namaz kılınır. Ayrıca insanlar bu ayda dua ederek bu zamana kadar işlemiş oldukları günahları için af dilerler. Ramazan ayı da insanların affının kabul edilmesi için önemli bir ay olarak kabul edilir. Hatta bir insanın en çok sevap kazanacağı aylardan biri Ramazan ayı olarak bilinmektedir.

***

Sevgili okurlarımız; Bizler için Ramazan ayı tam bir hasat mevsimi birçok güzel amelin yapılacağı, Allah’ın rızasının kazanılacağı, elin kar da gönlün yarda olacağı bir mevsim. Ramazan ayı 11 ayın Sultanı Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Gündüzleri oruçla, geceleri teravih namazlarıyla ihya edilir. Ramazân-ı şerîf Kur’an ayıdır. Bu itibarla, Kur’an okumasını bilen herkes bu ayda bir hatim yapmalıdır.

***

Geçmişe sünger çekmeliyiz. Bu ay birbirimize daha hoşgörülü yaklaşarak, yardımsever tavırlar sergilemeliyiz. Şunu unutmayınız ki Ramazan ayının en belirgin özelliği de misafirperverlik kavramının kendisinden çok söz ettirmesidir. Bu mübarek ayda yüce Allah’ım tuttuğumuz oruçları, yaptığımız hayır ve yardımları, kıldığımız namazları tüm ibadetlerimizi katında makbul eylesin. Hepimize nice Ramazan aylarına ermemizi nasip etsin.

Kalın Sağlıcakla…

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi