Efeler Gazetesi

“Bıçak kemiğe dayandı”

“Bıçak kemiğe dayandı”
Semih BAŞKAR( bilgi@efelergazetesi.com )
18 Şubat 2021 - 13:45

Öncelikle Aydınlı vatandaşlarımızın ve İslam alemin birliğine, beraberliğine, huzuruna, şu günlerde yaşadığımız zor günlerin bitmesine dualarımızın, yakarışlarımızın kabulüne vesile olmasını temennisiyle Regaip Kandilinizi Kutlar, tüm insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.

****

Pandemi süreci nedeniyle, tüm dünya gibi ülkemizde zorlu bir süreçten geçiyor. Yeme-içme ve eğlence sektöründeki kafeler, kahvehaneler, nargile kafeler, restoranlar, barlar, kulüp, diskotekler ve halı sahalar olarak gerçekten zor durumda. Salgın sürecinde kapatılan işletmelerin sahipleri ve sektör çalışanları, “İşimiz yok, aşımız yok, açtayız ve açıktayız diyorlar. Aydınlı esnaflar kendilerini borç batağından kurtaracak gerçek teşvikler ve düzenlemeler bekliyor. Kısacası esnaf batıyor, tedbirler alınsın işyerleri açılsın.

****

Salgın sürecinde ekonomik olarak zor durumda olan esnaftan, kira ve fatura ödeyemeyen işletmelerden istisnasız şekilde vergiler alınmaya devam ediyor. İşyeri sahipleriyle kiracı işletmeler arasında bir mutabakat oluşturulması için devlet elini taşın altına koymalı. Yaklaşık 1 yıldır bu zor süreçten geçen esnaf yeri geliyor, bir kuruş ciro yapmamasına rağmen, kira stopajı, sigorta stopajı, damga vergisi, kurumlar vergisi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, çöp vergisi, tabela-reklam vergisi adı altında bir yığın vergi ödüyor.

****

Yıllarca vergi verip istihdam oluşturan bir çok işletme kapandı. Öz sermayesiyle ayakta kalabilenlerin ise iflas için gün sayıyor. Ama bugün baktığımızda gelinen noktada artık bıçak kemiğe dayandı. Artık tencereler kaynamıyor. Aydınlı esnaflar içinden çıkılmaz hale getiren bu borç batağından kurtaracak gerçek teşvikler ve düzenlemeler bekliyor. Esnaf zorda, çalışan zorda, aileler zorda. Ayakta kalacak güçleri kalmadı. Bir an önce talepleri cevaplansın, geri dönüşü olmayacak bir son yaşanmasın, yeme-içme ve eğlence sektörü daha fazla yıkım almasın ve gerçekçi çözümlerle mağduriyetleri giderilsin, onlara kulak verilsin.

***

TEŞEKKÜRLER ÇERÇİOĞLU

“Onlar Asla Yalnız Değil” diyen Sosyal belediyecilik anlayışı ile ihtiyaç duyan esnafına ve vatandaşlarına sahip çıkan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na buradan teşekkür ediyorum. Bu süreçte esnafı ve vatandaşı yalnız bırakmadı. İşletmeler açıkken dezenfekte edip maske dağıttı. Mecburen kepenklerini kapatan esnafa gıda kolileri gönderdi. Son olarak geçtiğimiz günlerde de esnaf kiracılarının kira bedellerinde %50 indirim uyguladı. Büyükşehir olarak imkanları doğrultusunda esnafın her zaman yanında yer aldı.

***

TEŞEKKÜRLER BAŞKAN ÇANKIR

Aydın’da 8 tane milletvekili var. Onlarca il başkanı var. Bir kaçı haricinde hiç esnafın içine girip te halini hatırını sormuşlar mı? Hiç esnaf ziyareti yapmışlar mı? Tabiki de hayır… CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır’dan başkasını göremiyoruz. Neden? Aydın’da il başkanı mı kalmadı. Milletvekilimi kalmadı. Nerde diğer partili il başkanları milletvekilleri. Esnafın içine girmekten mi korkuyorlar. Yoksa başka daha önemli gündemler var da biz mi bilmiyoruz. Esnafın karşısına çıkın. Onları dinleyin, anlayın dertlerine bir nevi derman olun. Korkmayın!!!

Her zaman her daim dik duran ve esnafın yanında olan, her platformda esnafın sorunlarını dile getiren onların haklarını savunan CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır’a teşekkür ederim. Bu zor süreçte onların yanında oldu.

***

AYDIN’DA GELİNEN SON DURUM

Başkan Çankır’ın bu sözlerine kayıtsız kalınmamalı.

“Üç gündür 10 liralık satış yapmayanı da, 10 aydır kirasını ve Bağ-Kur’unu ödeyemeyeni de gördük. Aylardır banka kredilerini ödeyemeyen birçok da esnafımız var. Acil olarak esnaf kolları ve cirolarına göre karşılıksız hibe yardımları yapılması zorunlu hale gelmiştir. Esnaf günlük kazancı ile artık karnını bile doyurmakta zorlanırken esnafın sesine kayıtsız kalınmamalıdır.” Maalesef durum bu. Esnafın durumu zor. Başkan Çankır’ın dediği gibi esnafın sesine kayıtsız kalmayalım…

****

ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Ben buradan özellikle halkımıza seslenmek istiyorum. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Çünkü bizim esnafımız yeri geldiğince vatandaşın çocuğunu emanet ettiği, anahtarını verdiği, gece gündüz herhangi bir ihtiyacı olduğunda sıcacık evinden kaldırıp ihtiyacını gördüğü esnaftır. Dolayısıyla düğününde cenazesinde, iyi günde kötü günde sürekli halkımızın yanında olan kesim yerel esnafımıza sahip çıkmalıyız. Zincir marketlerin her mahallede, her köşede mantar gibi çoğalması esnafımızı yok etmektedir. Yok olan esnafımıza sahip çıkmalıyız. Bunun için zincir marketten alışveriş yerine mahallemizdeki bakkalınızdan alış veriş yapın. Yerel esnafa destek olun.

KALIN SAĞLICAKLA…

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi