Efeler Gazetesi

MİNİK NURGÜL’E BÜYÜK ALKIŞ 

MİNİK NURGÜL’E BÜYÜK ALKIŞ 
12 Mart 2019 - 18:53

İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 98’inci yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Aydın’da kutlandı. 5 yaşındaki anasınıfı öğrencisi Nurgül Başlık, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere okudu.

İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 98’inci yıldönümü nedeniyle Aydın Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce program düzenlendi. 
Aydın Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, İstiklal Marşı’nın kabulünün 98’inci yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve saygıyla andıklarını ifade etti.
İstiklal mücadelesinin verildiği günlerde yaşanan zorluklara değinen Okumuş, “İstiklal mücadelemizin en buhranlı günleri yaşanmaktadır. İzmir işgal edilmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş, bin yıllık Türk tarihinde ilk defa düşman orduları, Türk yurdunun mukaddes toprağına girmiştir. Bu büyük acıyı derinden hisseden Türk milleti gerek cemiyet halinde gerekse de fert olarak elinden gelen tüm çabayı göstermektedir. Böyle bir ortamın tüm acılarını bizzat yaşayan ve şahitlik eden Mehmet Akif, Türk milletinin her ferdi gibi halkı milli mücadeleye teşvik etmek için yazılar yazmakta, şiirler neşretmekte, vaazlar vermektedir.
İstiklal mücadelemizi bizzat yaşayan ve gören, yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dolu olan Mehmet Akif, bir milletin topyekûn yaşadığı derin ıstırabın tercümanı olmuştur” dedi.
Okumuş, İstiklal Marşı’nın yansıttığı ruhu şu sözlerle anlattı:
“Üzerinde anlaştığımız, uzlaştığımız, bu milleti millet yapan değerlerin ne olduğu konusunda çerçeveyi çizen, milli mutabakat metni olan İstiklal Marşı’mız ise bu ahval ve hissiyat üzerine ortaya çıkmıştır. Tarifi mümkün olmayan mücadelemizin güç şartlar altında yazılıp, kahraman ordumuza ithaf edilen, aziz milletimizi ‘ebediyen yok ırkıma izmihlal’ diyerek müjdeleyen, vatanı işgal kuvvetleri tarafından paylaşılan ve tarih sahnesinden yok edilmek üzere olan bir milletin hasletlerini ve değerlerini en veciz şekilde ifade eden bir destandır İstiklal Marşı’mız.”
“BOYNUMUZUN BORCUDUR” 
Türk milletinin, İstiklal Marşı’nın yazıldığı günlerdeki birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Okumuş, “Türk milleti olarak tarihimizden alacağımız dersle, vatanımıza sahip çıkan, bayrağımızın her damlasındaki asil kanda, yurdun her köşesinde istiklalini koruyan, yabancı mihrakların değil, kendi hedeflerinin koruyucusu olan gençlikle daima ayakta olacağız. İstiklal Marşı’mızı vatanına, bayrağına, insan olmanın sorumluluğuna örnek bir ömür sürerek yazan Mehmet Akif Ersoy’un ‘Asım’ın nesli diyordun ya, işte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek’ dizelerindeki Asım’ın nesli olan gençlerimiz, bu onurlu duruşun en önemli temsilcileri ve emanetçileri olacaktır. Atalarımızın büyük bedeller ödeyerek, canları pahasına koruduğu bu aziz vatan bizlere emanettir. Almış olduğumuz bu emaneti ne pahasına olursa olsun korumak boynumuzun borcudur” diye konuştu. Okumuş, Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitleri andıklarını dile getirdi.
MİNİK NURGÜL’E BÜYÜK ALKIŞ 
Okumuş’un konuşmasının ardından Aydın Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, ‘Milletin Sesi Mehmet Akif’ başlıklı oratoryoyu sergiledi. Oratoryonun ardından okullar arasında yapılan İstiklal Marşı’nı okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Anasınıfı öğrencisi 5 yaşındaki Nurgül Başlık’ın İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere okuması ise salondan büyük alkış aldı. Bazı konuklar, minik Nurgül’ü ayakta alkışladı. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger de minik Nurgül’ü tebrik ederek, armağan takdim etti.
Programa, Efeler Kaymakamı Cemal Şahin Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, , Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Evrim Karakoz, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnan ve kurum müdürleri de katıldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi