Efeler Gazetesi

Çanakkale Zaferi 104 yaşında

Çanakkale Zaferi 104 yaşında
18 Mart 2019 - 19:09

KAydın’da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’üncü yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Kent protokolü, şehitlikleri ziyaret ederek, mezarlara karanfil bıraktı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’üncü yıldönümü kapsamında, tüm yurtta olduğu gibi Aydın’da da çeşitli anma törenleri düzenlendi. 
Tören, Tellidede Mezarlığı’ndaki Şehitlik Adası’nda başladı. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Ece ve Aydın Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Yardımlaşma Derneği Başkanı Sevil Esin’in çelenk sunumunun ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu esnasında askerler tarafından saygı atışı gerçekleştirildi.
Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Personel Yüzbaşı Murat Genç, “Tarihimizin şeref sayfalarından biri, yüreği vatan ve millet sevgisiyle çarpan Mehmetçiklerimizin gösterdiği üstün cesaret ve fedakârlıklarla 18 Mart 1915’te Çanakkale’de yazılmıştır. Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yıldönümünde aziz şehitlerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyoruz. Bugün aynı zamanda İstiklal Marşı’mızın şairi ve milli mücadelenin manevi mimarı merhum Mehmet Akif Ersoy’un ‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ dizelerinde hayat bulan kutsal vatan toprağımızın, milletimizin, devletimizin, bayrağımızın varlığını, istiklal ve hürriyetimizi milletçe yaşıyor olmamızı şehit ve gazilerimize borçluyuz” dedi.
“ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR OLAY” 
Çanakkale Zaferi’nin Türk tarihindeki önemine işaret eden Genç, “Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Milletimiz bu zaferle arka arkaya gelen acı olayların etkisiyle kaybettiği özgüvenini yeniden kazanmıştır. Bu özgüven üzerine Kuvayı Milliye ruhu inşa edilmiş, Kurtuluş Savaşı’na kadar uzanan mücadelenin tohumları Çanakkale’de atılmıştır” ifadelerini kullandı. Şehitlerin aziz hatıralarının sonuna kadar yaşatılacağını vurgulayan Genç, “Türk Ordusunun Çanakkale’de milletin desteğiyle vermiş olduğu bu büyük mücadele, askeri stratejiyle, harp sanatının uygulanış tarzı ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu mücadelede ön plana çıkardığı kahraman ve askeri dehalarla dünya harp tarihinde örneği olmayan bir olaya sahne olmuştur” diye konuştu.
“TÜRK MİLLETİ YİĞİTLİK ABİDESİ” 
Şehitlik defterini imzalayan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger de deftere şu ifadeleri yazdı: “Al bayrağımızın yüceliği uğruna en değerli varlığınızı, canlarınızı vererek şahadet mertebesine ulaştınız. Mukaddes kanlarınızla suladığınız bu toprakları kutlu bir vatan olarak bizlere miras bırakan siz aziz şehitlerimize en derin minnet, şükran ve tazim hislerimizi arz etmek için bir kez daha huzurlarınıza geldik. Malazgirt’le başlayan Çanakkale’yle devam eden ve Kurtuluş Savaşı’yla nihayetlenen şanlı destanlarımız göstermiştir ki, Türk milleti inanç, cesaret, mertlik ve yiğitlik abidesidir.”
Konuşmaların ardından, Aydın İl Müftüsü Ercan Aksu, dua yaptırdı. Protokol üyeleri, daha sonra, şehitlerin kabristanlarına karanfil bıraktı. Protokol, ardından, Kemer Mezarlığı’nı ziyaret ederek, şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Buradaki törene, 15 Temmuz darbe girişiminde, darbeciler tarafından şehit edilen polis memuru Nedip Cengiz Eker’in annesi Güzel Eker ile Babası Nihat Eker de katıldı.
Törene, AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Rıza Posacı, CHP Aydın milletvekilleri Hüseyin Yıldız, Süleyman Bülbül, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, Efeler Belediye Başkanvekili Hasan Sarı, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve askeri yetkililer de katıldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi