Efeler Gazetesi

Aydın’la İtalya arasında sanayi işbirliği

Aydın’la İtalya arasında sanayi işbirliği
23 Mart 2022 - 13:44

AYSO ile İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bu çerçevede İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası, AYSO bünyesinde ofis açtı. Söz konusu çalışmayla, Aydın’ın en fazla ihracat yaptığı İtalya’yla ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileri boyutlara taşınması hedefleniyor.

AYSO Meclis Başkanı Gökhan Maraş, pandemiden önce kararlaştırdıkları bu işbirliği çalışmasını somut olarak gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Dünyada artık savaş veya sıcak çatışmalar yerine komşu ülkelerle ve yüzyıllardan beri devam eden ülkelerimiz arasında işbirliklerini geliştirmek üzere elimizden geleni yapmalıyız. Bölgesel ve yerel kalkınmayı bu şekilde desteklersek çatışma ortamından ve ülkeler arası göç ve sığınmaları en aza indirebiliriz. Yüzyılın ortasına kadar 200 milyon insanın düzensiz göç ile yer değiştireceği öngörülmektedir. Bu durum artık savaş gibi hedef ülkeleri zayıflatmak üzere kullanılır hale gelmiştir” dedi.
“DAHA DA GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ”
İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ege Bölgesi’ndeki ilk ofisini Aydın’da açtığına dikkati çeken Maraş, şöyle devam etti: “İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası’yla yaptığımız bu işbirliği çalışmasıyla hizmete açılan Aydın ofisinde iki kurumun Aydın’daki sanayici üyelerimizle İtalya’daki üretici ve ithalatçılar için önemli bir referans olacağını düşünüyorum. En yakın zamanda İtalya’da ilimiz ekonomik potansiyeline yakın bir şehrin sanayi ve ticaret odasıyla bu şekilde işbirliği kurup bu yapıları daha da güçlendirmek istiyoruz.”
AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin de Aydın’ın ihracat ve ithalat gerçekleştirdiği ülkelere bakıldığında ihracatta ilk sırada İtalya’nın bulunduğunu vurguladı. İtalya’nın ithalatta ise üçüncü sırada yer aldığını belirten Şahin, 2021 yılında İtalya’ya 115 milyon 514 bin 569 dolar ihracat yapıldığını kaydetti.
“EN YÜKSEK KATMA DEĞER YARATAN İLİZ”
Aydın olarak ihracatta bir milyar dolar barajını geçtiklerinden dolayı mutlu olduklarını söyleyen Şahin, “Aslında ihracatımız bir buçuk milyar dolar civarında. Merkezi Aydın’da olmayan firmalarımızın ihracatları maalesef Aydın’a yazılmıyor. Bulundukları ile göre yazılıyor. Ege Bölgesi’nde en yüksek katma değer yaratan il Aydın’ımızdır. Biz de bununla gurur duyuyoruz” sözlerine yer verdi.
“İYİ BİR FIRSAT”
İzmir İtalya Konsolosu Valerio Giorgiada, açılış için AYSO’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, söz konusu projenin İtalya’yı tanımak isteyen firmalar için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. İtalya ile Türkiye arasındaki ticarette rekor bir rakam olan 23 milyar Euro’ya ulaşıldığını dile getiren Giorgiada, çalışmanın Aydın’la İtalya arasındaki işbirliğini güçlendireceğinin altını çizdi.
İtalyan Ticaret Odası Başkanı Pietro Alba ise İtalya ve Aydın şirketleri arasında ticari alışverişlerin, ortaklıkların, işbirliklerin artması, iyileştirilmesi ve yeni fırsatların oluşması hedefi ile bir yolculuğa çıktıklarını kaydetti. İtalya heyeti, açılış öncesinde Jantsa, OKT Trailer ve Haus’un fabrikalarında incelemelerde bulunduğu öğrenildi. Yeni Kıroba

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        (c) 2022- Efeler Gazetesi