Efeler Gazetesi

“Yine ABD, yine bir okula silahlı saldırı: Kongre izlemekle yetiniyor”

“Yine ABD, yine bir okula silahlı saldırı: Kongre izlemekle yetiniyor”
26 Mayıs 2022 - 12:15

ABD’lilerin çoğunun silah kullanımının yasayla kontrol altına alınması gerektiği kanısında olduğu belirtildi.

ABD’nin The Hill gazetesinde en son yapılan bir anketin sonucuna dayanılarak dün yayımlanan bir habere göre ankete katılanların yüzde 59’u, ülkede daha katı silah kontrol yasasının onaylanmasının “çok” veya “nispeten” önemli olduğunu düşünürken yüzde 34’ü, silahların kısıtlanmasının Kongre’nin başlı görevi olduğunu belirtti.

Son yıllardır ABD’deki silahlı saldırılar bir türlü bitmiyor. ABD’nin Texas eyaletinde 19’u çocuk ve 2’si öğretmen 21 kişinin can verdiği silahlı okul saldırısı 24 Mayıs’ta meydana geldi. Buffalo kentindeki bir markette 14 Mayıs’ta düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti. California eyaletinde 15 Mayıs’ta bir kiliseye yapılan silahlı saldırı, bir kişinin ölmesi ve birkaç kişinin yaralanmasına yol açtı.

Silahlı saldırıların durmamasının ana sebebi, ABD’de çok sayıda kayıtsız silah satıcısı bulunması. Kayıtsız satıcılar, silah satın alanları araştırmadan onlara silahlar satıyor.

ABD Senatörü Charles Schumer, Texas eyaletinde iki büyük silahlı saldırının meydana gelmesine rağmen silah kontrol tedbiri konusunu Kongre’de oylamaya sunmayacağını söyledi. Schumer, silah kontrol tedbirinin Cumhuriyetçilerden yeterli oy alamadığı için onaylanmayacağına işaret etti.

Texas saldırısından sonra ABD Senatosu’nda konuşan Connecticut Senatörü Chris Murphy, “Bu tip saldırılar sadece ABD’de meydana geliyor. Başka yerlerdeki çocuklar, okula gittiğinde silahla öldürülmekten endişelenmez. Bu sadece ABD’ye özel bir sorun.” dedi.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin dün yaptığı açıklamada söz konusu saldırıya değindi. ABD’de sürekli silahlı saldırıların meydana gelmesinden ve saldırıların büyük can kayıplarına yol açmasından dolayı büyük üzüntü duyduklarına dikkat çeken sözcü, saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilerken yaralılara acil şifa dilediklerini iletti.

Sözcü, yaşama hakkının en büyük insan hakkı ve azınlıklara ayrımcılığın en büyük adaletsizlik olduğunu vurguladı. ABD’nin silahlı saldırı ve ırkçılığın en ciddi yaşandığı ülke ve insan hakları konusunda en ciddi sıkıntıların bulunduğu ülke olduğuna dikkat çeken sözcü, sözlerine şöyle devam etti: “En kabul edilmez olan şu ki, onlarca yıldır ABD yönetimi söz konusu sıkıntıları çözmek için hiçbir somut tedbir almadı. Son 25 yıl içinde ABD, silah kontrolü konusunda hiçbir yasa çıkarmadı. Martin Luther King 60 yıl önce ‘Bir rüyam var’ demişti. Ancak 60 yıl geçti, insanlar George Floyd’un ‘Nefes alamıyorum’ diye acı dolu feryat edişini görüyor.”

ABD yönetiminin halkın insan haklarını korumaya önem vermeye çağıran sözcü, dünyaya en kısa süre içinde bir insan hakları raporu sunmasını istediklerini dile getirdi. Sözcü, “ABD, neden dünyada silahlı saldırılarının en fazla yaşandığı ülke oldu, neden çocuk ve gençlerin silahlı saldırı nedeniyle ölüm oranı, diğer 31 gelişmiş ülkeye kıyasla 15 kat fazla? New York’taki Asya kökenliler neden korku içinde yaşıyor? Müslüman kesimlere olan ırkçılık neden daha da ciddileşiyor ve en iyi sağlık koşullarına sahip ABD neden COVID-19 nedeniyle en fazla ölüm sayısına sahip ülke oldu? ABD bu sorunlardan ders almalı.” Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi