Efeler Gazetesi

Sezonun ilk kestanesi 250 liradan alındı

Sezonun ilk kestanesi 250 liradan alındı
12 Ekim 2022 - 23:46

Hasadı yapılan kestanelerin teslimi için Aydın Ticaret Borsası’nda tören düzenlendi. Kestanelerin kilogramına sembolik olarak 250 lira ödendi. Aydın’ın Türkiye’nin kestane üretiminin yüzde 31’ini karşıladığı bildirildi.

Aydın Ticaret Borsası’nda (ATB) sezonun ilk kestanesinin alımı için tören düzenlendi. İlin çeşitli noktalarında kestane yetiştiriciliği gerçekleştiren 6 üretici, hasat ettikleri 123 kilogram kestaneyi borsaya teslim etti. Ürünlerin kilogramına sembolik olarak 250 lira ödeme yapıldı.
Törene katılan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın’da birbirinden farklı tarım ürünleri yetiştiğine dikkati çekerek, “Bugün de kestane alımıyla ilişkili bir programdayız. Kestane üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Aydın ili, 23 bin tonun üzerinde bir kestane üretimine sahip. Bunun önemli bir kısmı ihraç ediliyor. Farklı alanlarda kestanenin işlenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili çeşitli işletmeler faaliyetlerini sürdürüyor. Üreticilerin emeğinin karşılığını alması bakımından oldukça önemli. Bugün de Ticaret Borsamızın sembolik olarak belirlediği alım fiyatı 250 lira. Emeği geçen, üreten bütün çiftçilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
“KATMA DEĞER İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur da kestanenin Aydın için önemli bir tarım ürünü olduğunun altını çizerek, “Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldığımız Aydın kestanesi, Türkiye kestane üretiminin yaklaşık yüzde 31’ni karşılayan önemli bir mahsul. Bunun kuvvetlenmesi, katma değer kazanması adına Aydın Ticaret Borsası olarak her türlü çalışmanın içinde yer alıyoruz. Nasip olursa bu hafta içinde Aydın’da Kestane Sempozyumu gerçekleştireceğiz. Bugün ilk alım töreninde bir araya geldik. Temennimiz üreticimizin, tüccarımızın ve ihracatçımızın hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmesi” ifadelerini kullandı.
“İYİ BİR SEZON BEKLİYORUZ”
Çondur, yeni sezondaki fiyat beklentisi hakkındaki bir soru üzerine “Geçen yıl tescildeki ortalama alım fiyatı 29 lira 51 kuruş olarak sezonu kapattık. Bu yıl bu rakamın üzerinde bir fiyat öngörülüyor. Tabii sezon yeni başladığı için bunları konuşmak çok erken. Kalite olarak geçen yılki kaliteye sahibiz. Verim olarak da geçen yılın biraz daha üzerinde bir verim beklenmekte. İyi bir sezon bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kestane ağaçlarını tehdit eden ‘dal kanseri’ konusunun en büyük sorunların başında geldiğini vurgulayan Çondur, bu konuda gerek bakanlıkla gerekse de ilgili kurumlarla görüşmeler yaptıklarını ve çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
REKOLTE YÜKSEK
Borsaya ilk ürünü teslim eden üreticilerden Davut Bayrak ise Sezon çok güzel başladı. Bu sezonun hatasız kazasız geçmesini diliyorum. Rekolte çok yüksek. Fakat bu yıl pek yağmur olmadı o yüzden kalite biraz düşük ama rekolte olarak çok yüksek” dedi.
HASADI MEŞAKKATLİ
Üreticilerden Sebahattin Metin de kestane hasadının oldukça meşakkatli olduğunun altını çizerek, “Herkes bu işi yapamıyor. Gün geçtikçe silkici bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Silkim işlemini yapanlar da 800 lira yevmiye istiyor. O bakımdan masraflar biraz ağır” görüşlerini aktardı.
Etkinliğe, Tarım ve İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile bazı ilçelerin ziraat odası başkanları da katıldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi