Efeler Gazetesi

Sezgin: “Zapsu’nun Akkuyu’dan istifasının arkasındaki iddialar incelendi mi?”

Sezgin: “Zapsu’nun Akkuyu’dan istifasının arkasındaki iddialar incelendi mi?”
09 Ocak 2023 - 22:30

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Cüneyd Zapsu’nun Akkuyu nükleer santralinin yönetim kurulundan istifasının ardından Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye dava açtığını hatırlatarak, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e “davaya konu olan iddialar sonrasında Enerji Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı mı” sorusunu yöneltti.

Zapsu’nun dava dilekçesinde “kamu yararını ilgilendiren konulara yönelik fiziki toplantı ve bilgi ve belgelere erişim talebinin” yerine getirilmemesi nedeniyle şirkete daha önce ihtarname gönderdiğini belirten Sezgin, bu iddia sonrasında Bakanlık tarafından inceleme yapılıp yapılmadığının kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

Sezgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yüzde 51’ine Rus devlet kurumu Rosatom’un sahip olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti uhdesindeki yüzde 49’luk hisse hangi kurum/kuruluşa aittir?” sorusunu yöneltti.

“Enerjide Rusya’ya bağımlılık artıyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sinop’ta kurulacak nükleer güç santralinin yapımı için de Rusya ile görüşüldüğünün açıklandığını hatırlatan Aydın Sezgin, ayrıca üçüncü bir nükleer santralin kurulmasının planladığını belirterek, “bu durum, enerjide Rusya’ya bağımlılığımızı nasıl etkileyecektir?” ifadelerini kullandı.

Sezgin ayrıca Bakan Dönmez’e, “Muhtelif çevrelerde, Akkuyu Santrali’nin kurulum maliyeti ve alım garantilerinin toplam 40 milyar dolar olduğu belirtilmektedir. Bakanlığınızın hesaplamalarına göre toplam maliyet nedir?” sorusunu yöneltti.

Rüzgâr veya güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan, Akkuyu’nun maliyetinin çok daha azına enerji elde edilebileceği yönündeki hesaplamaları hatırlatan İYİ Partili Sezgin, Enerji Bakanı Dönmez’in değerlendirmelerini talep etti. HABER MERKEZİ

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi