Efeler Gazetesi

Oktay: “An itibariyle toplam 284 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız var”

Oktay: “An itibariyle toplam 284 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız var”
06 Şubat 2023 - 12:25

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Koordinasyon Merkezi’nde deprem hakkında açıklama yaptı.

Oktay’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,4 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Ne yazık ki çok büyük ölçekli şiddeti son derece yüksek ve de 10 ilimizi, çok geniş bir bölgeyi etkileyen bir deprem. Maraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana ve Malatya illerimiz. Hemen ilk andan itibaren tüm bakanlarımızla birlikte İçişleri Bakanımız başta olmak üzere AFAD’da  toplanmaya başladık ve sonrasında gerekli görevlendirmeleri, ilk müdahaleleri yapmaya çalıştık.

Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren, birebir olayı hem takip etmekte hem yönetmektedir. Çok yakinen kendisi takip ediyor. Şu anda da yine Ankara’ya intikal etmek üzere doğrudan çalışmalarında yine fiilen yakından takibiyle ilgili. Bu illerimize Maraş’a İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’yu gönderdik. Hatay’da Vahit Kirişci, Hulusi Akar ve Fahrettin Koca bakanlarımız, Osmaniye’de Muharrem Kasapoğlu bakanımız, Adıyaman’da Adil Karaismailoğlu bakanımız, Diyarbakır’da Bekir Bozdağ bakanımız, Şanlıurfa’da Nureddin Nebati bakanımız, Antep ve Kilis Murat Kurum bakanımız, Adana’da Derya Yanık ve Fatih Dönmez bakanlarımız, Malatya’da Mehmet Nuri Ersoy ve Mahmut Özer bakanlarımız görevlendirilmiş durumda.

İlk andan itibaren de bölgelerine geçtiler. Ne yazık ki aynı anda da yine son derece ağır hava şartlarıyla mücadele ediyoruz. Bu hava şartlarında da olabildiğince hızlı bölgeye intikale çalışılmaya başlandı.

Maraş’ta 70 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz an itibariyle. Bu sayıların ne yazık ki artacağını tahmin ediyoruz. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Maraş’ta an itibariyle 200 yaralı ve yıkılan bina olarak da 300. Buradan yapılmayan hiçbir açıklamaya itimat edilmemesiyle alakalı tüm basın ve medya kuruluşlarımızı özellikle bilgi kirliliğine sebep olmama adına da açıklama yapmamaya davet ediyorum.

Hatay’da 4 vefatımız var. 7 yaralımız ve 200 yıkılan binamız var. Osmaniye’de 20 kaybımız var. 200 yaralımız ve 83 yıkılan binamız var. Adıyaman’da 13 kaybımız var. 22 yaralımız ve 100 yıkılan binamız var. Diyarbakır’da 14 kaybımız, 226 yaralımız ve 20 yıkılan binamız var. Şanlıurfa’da 18 kaybımız, 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var. Gaziantep’te 80 kaybımız, 600 yaralımız ve 581 yıkılan binamız var. Kilis’te 8 kaybımız, 200 yaralımız ve 50 yıkılan binamız mevcut. Adana’da 10 kaybımız, 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var. Malatya’da 47 kaybımız, 550 yaralımız ve de 300 yıkılan binamız var.

Toplam an itibariyle 284 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız ve bin 710 yıkılan binamız var. Arama kurtarma ekipleri, ilk andan itibaren olaya müdahil oldu.

AFAD’ın 2 bin 588 arama kurtarma ekibi var. Bunların dışardan 917’si fiilen deprem bölgelerine ulaşmış durumda. Yereldekilere birlikte bin 150’si fiilen arama kurtarma çalışmalarını devam ettiriyor. Jandarma arama kurtarmamız 880 kişilik ekiple sahada, polis arama kurtarmamız 117 kişilik ekiple sahada, silahlı kuvvetlerimizden doğal afet taburumuz 200 kişilik ekiple sahada ve gönüllü STK’larımız bin 39 arama kurtarma personeliyle sahadalar. Toplam itibariyle 2 bin 786 arama kurtarma ekibimiz ve her an itibariyle de bu sayı artıyor.

Barınma itibariyle gerek bölgelere çadır sevkiyatı, battaniye sevkiyatı ilk andan itibaren yapıldı, yapılmaya başlandı. Bölgedeki lojistik depolarımızda bulunanlar da değerlendirilmeye başlandı. Özellikle ilçelerimize ulaştırılmaya çalıştırılıyor.

Ne yazık ki hastanelerimizle alakalı İskenderun Hastanesi eski bir binaydı. Yeni binalarımızda hiçbir şey yok. İskenderun’daki hastanemizde bir yıkım söz konusu. Burada çalışan ve hastalarımızla alakalı şu an çalışmalar devam ediyor.

Adıyaman Gölbaşı’nda hastanemizde ağır hasar var. Orada da hastalar tamamen taburcu edilmiş durumda. Orada herhangi bir sıkıntımız olmayacak inşallah.

Okullarla ilgili orada güzel haberimiz var. Okulların çoğunda hemen hemen şu ana kadar 1-2 köy okulumuzla ilgili bir sıkıntı ulaştı bize. Milli Eğitim Bakanımızla da biraz önce görüştük. Bakanımız, sahaya gitmek üzere yolda. An itibariyle gelen bilgiler çerçevesinde okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun sapasağlam yerinde.

Hatay Havalimanı’nda bir sorun var. Orası uçuşa kapalı durumda şu anda. Maraş ve Antep’i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Diğer anlamda yardımlarla ilgili, deprem faaliyetleriyle ilgili uçuşlar devam etmekte.

An itibariyle 78 artçı deprem söz konusu. Bunların en büyüğü 6,6. 6’dan büyük 3 deprem, 5’ten büyük 8 artçı depremimiz var.

Artçı depremler asıl büyük depremlerden sonra tehlikeli olanlardır. Çünkü binalar hasar görmüş ve henüz yıkılmamışsa daha küçük ölçekli bir artçı depremin binayı yıkma riski çok yüksektir.

Haberleşme ile alakalı, yoğunluktan kaynaklanan ilk etapta bazı sıkıntılar olabiliyor. Sadece iletişim boyutunda telefonları kullanmakta fayda var. Uzun görüşmelerin olmaması veya internet bazı görüşmelerin olması baz istasyonlarını rahatlatacaktır.

Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 adet mobil baz istasyonu fiilen gönderildi. Hızlıca devreye alınmaya başlanmıştır. 2 adet acil iletişim aracı ve 504 adette jeneratör ile 175 personel haberleşmeyle ilgili bölgeye sevk edilmiştir.

TÜRKSAT da yine yeteri kadar uydu istasyonunu bölgeye sevk etmiştir.

Kahramanmaraş- Gaziantep doğalgaz iletim hattında oluşan hasar neticesinde Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğalgaz akışı durdurulmuştur.  Bakanlığımız bakım ve onarım çalışmalarına çok hızlı şekilde başlamak üzeredir.

Kilis ili doğalgaz hattı bu hasardan etkilenmiş durumda ancak hattın içerisindeki gazdan beslenmeye devam etmektedir.

Bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketleriyle gerekli koordinasyon kurulmuş, hastane, fırın vb. kritik tesislere gerek sıkılaştırılmış veya sıvılaştırılmış doğalgazların tedarik edilmesi suretiyle gaz arzı sağlanmaya devam edilmektedir.

Kahramanmaraş ve Gaziantep doğalgaz iletim hattında oluşan hasarın onarımı birkaç gün sürebilir. Bununla ilgili de yine farklı tedbirler üzerinde çalışıyoruz.

Depremden etkilenen aynı zamanda diğer canlılarımız var. Bunlarla alakalı da Tarım ve Orman Bakanlığımızın Tarım, Orman, Gıda ve Su Hayvancılık Grubumuz var. O da yoğun bir şekilde çalışıyor. Hayvanların aynı şekilde soğuktan korunabilmesini sağlayacak şekilde hayvan çadırları bölgeye sevk ediliyor. Aynı hassasiyet orada da gösterilecektir.

Yardımlarla ilgili uluslararası alanda çok yoğun telefonlar almaya başladık. İlk etapta arama kurtarma ve medikal yardımları kabul edebileceğimizi ifade ettik.

Bir kez daha tüm milletimize başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Türkiye, deprem bölgesi bundan kaçışımız yok. Öldüren depremler değil, binalar. Binalarla alakalı, depreme hazırlık deprem anındaki müdahaleden son derece önemli.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi