Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tarımda ihracat ve ithalat dengesinin iyi korunması gerektiğini ifade ederek, “Üreticiyi küstürmemek lazım. Üretici küserse ekimden vazgeçer” dedi.
Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, patates ve soğan ihracatında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ön izin belgesi alma şartının getirilmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tarımda ihracat ve ithalat dengesinin iyi korunması gerektiğini kaydeden Kendirlioğlu, “Üreticiyi küstürmemek lazım” vurgusunda bulundu.
Geçen sene patates ve soğan konusunda ülke genelinde büyük bir sıkıntı yaşandığını anımsatan Kendirlioğlu, “Patates ve soğan fiyatları tavan yapmıştı. Bu, direkt anlamda üreticinin cebini çok ilgilendirmedi. Zaten patates ve soğan tüccarın elindeydi, üreticinin elinden çıkmıştı. Bugün de aynı şekilde. Onun için bakanlık, bu tür tedbirleri alıyor. Almasını çok eleştirmemek lazım. Aynı olayı yaşamamak adına bir tedbir alınıyor. Ancak bu tedbir alınırken üreticiyi de düşünmek gerekiyor” dedi.
“EKİM OLMAYINCA İTHALAT OLUR”
Tedbir amaçlı uygulamaların olabileceğini ancak ihracatın kısıtlanmaması gerektiğini ifade eden Kendirlioğlu, “Patates, soğan başka bir ürüne benzemez. Beklememesi gerekiyor. Elde kalırsa çürür. 2019’da ülke genelinde 5 milyon tona yakın patates üretim gerçekleştirmişiz. 4 milyon 800 bin ton civarında da tüketim öngörülüyor. Yaklaşık 22 bin ton ithalat yapmışız. Ancak bunun yüzde 90 civarı, patates tohumuyla ilgili. Direkt ithalat yapmamışız. Elimizde takriben 200 – 300 bin ton civarında fazla üretim görünüyor. Bunun da ihracat yoluyla eritilmesi gerekiyor. İhracat yoluyla eritilmezse fiyatlar aşağı doğru düşüyor. Üretimle ilgili önümüzdeki yıllarda sıkıntı ortaya çıkabiliyor. Soğanda 2 milyon ton civarında üretimimiz var. Bu, 2018’deki rakam. 2019’da yüzde 10 civarında artış olmuş. 2 milyon 200 bin tona çıkmış. İhtiyaç da bu civarda. Yine 100 – 150 bin ton civarında ihraç etmek durumundayız. Üreticiyi küstürmemek lazım. Üretici küserse ekimden vazgeçer. Ekimden vazgeçince de ithalat söz konusu olur” diye konuştu.
“GIDASIZ OLMAZ”
Dünya nüfusunun sürekli arttığını, gıdanın buna bağlı olarak gıdanın önümüzdeki yıllarda çok çok önemli konuma geleceğine dikkati çeken Kendirlioğlu, “Topsuz, tüfeksiz, kalemsiz, çantasız olur ama gıdasız olmaz. İthalatta yüzde 19,3 oranında vergi var. Hem ithalatta hem ihracatta dengelerin iyi korunması gerekiyor. Bunu da yapacak olan yine Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri. Bu konuda üreticilerin de bilgisi olması gerekiyor. Biz bu konuda bakanlığımıza her zaman yardıma hazırız” değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ