Efeler Gazetesi

Kendirlioğlu: “İndirim sevindirici ama yeterli değil”

Kendirlioğlu: “İndirim sevindirici ama yeterli değil”
05 Temmuz 2022 - 1:05

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, motorine gelen indirimin sevindirici ancak yeterli olmadığını ifade ederek, “Bizim temennimiz bu rakamların 20 liranın altına düşmesi. Eğer bu olursa bizim için çok büyük avantaj demektir” dedi.

Tarla bitkilerinde sulama sezonunun başladığını dile getiren Kendirlioğlu, “Özellikle pamuk, mısır, domates, biber gibi aklınıza gelecek her türlü sebzeler ve meyve ağaçları sulanıyor. 15 – 20 gün önceki yağış nedeniyle bu biraz ötelenmişti. Yağışlar olmasaydı sezon erken başlayacaktı. Aslında bu, barajlardaki suyun kullanımı konusunda bize avantaj sağladı. Sulama sezonu 10 – 15 gün sonra başlamış oldu” dedi.
“KURAK YILLAR BİZİ BEKLEYEBİLİR”
Haziran’ın önceki yıllara göre daha serin geçtiğini kaydeden Kendirlioğlu, “Şu anda 40’lı derecelerdeki sıcaklıkları yaşıyoruz. Çiftçilerimiz ürünün ne zaman nasıl sulanacağını gayet iyi bilirler. Önemli olan elimizdeki suyu en ekonomik şekilde kullanabilmek. Çünkü su, hayat demek. Bu suyu ne şekilde ekonomik anlamda kullanacaksak o şekilde kullanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu sene barajlarımızda – Adıgüzel hariç – yeterli suyumuz var ama önümüzdeki yıl bu doluluk oranlarına tekrar ulaşabilecek miyiz? Bunu şu anda bilmek mümkün değil. Kurak yıllar bizi bekleyebilir. Eninde sonunda 2007’deki ve 2021’deki gibi kuraklıklar muhakkak gelecektir. Çünkü bu işin uzmanları önümüzdeki yıllarda tarımsal kuraklığın daha da artarak devam edeceğini söylüyor” sözlerine yer verdi.
Çiftçiliğin tamamıyla tabiatla baş başa bir meslek olduğunun altını çizen Kendirlioğlu, “Sulama, Eylül ayının başına kadar yoğun bir şekilde sürer. En yoğun Temmuz ve Ağustos’tur. Bu sulama sezonunu en iyi şekilde geçireceğimizi tahmin ediyorum. Adıgüzel hariç geçen seneki kadar sıkıntı yaşanmayacaktır” diye konuştu.
PAMUKTA BEKLENTİ YÜKSEK
Pamuk ekim alanında geçen yıla göre bir miktar daha artış olacağını öngördüklerini belirten Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Çiftçi Kayıt Sistemi’nde net olarak rakamları görmek mümkün. Biz ekim alanlarında yüzde 10 – 15 civarında artış bekliyoruz. Sonuç itibarıyla Aydın, ülkemizin pamuk ihtiyacının yüzde 11’ini karşılıyor. Bu rakamın bir veya iki puan artacağını düşünüyorum. Söke başta olmak üzere, takriben 600 – 650 bin dönüm civarında pamuk ekimi olacağını tahmin ediyoruz. Tarım ilçe ve il müdürlüklerinde bilgiler toplandığında bu rakam, daha net ortaya çıkacaktır. 250 – 300 bin ton civarında da Aydın için rekolte beklentimiz var. Ülkede de pamuk ekiminin diğer yıllara göre artış göstereceğini öngörüyoruz. Dünya fiyatları da bizim istediğimiz seviyelerden biraz daha yukarı çıktı. Pamuk sezonunun bu yıl için iyi geçeğini umuyoruz.”
“FİYATLAR YİNE DE ÇOK YÜKSEK”
Motorindeki indirim konusunu da değerlendiren Kendirlioğlu, şunları kaydetti:
“30 liralık rakamlar gerçekten çok afaki rakamlardı. Çiftçimizin en büyük gider kalemlerinden birisiydi ve belini büküyordu. Son zamanlarda 3 lira civarında bir indirimin olması elbette sevindirici. Ancak bu fiyatlar yine çok çok yüksek. Çünkü geçen sene bu zamanlar mazotun 6 buçuk 7 liralar civarında olduğunu düşündüğümüzde bu rakamların 3 lira inse de çok daha büyük rakamlar olduğu net olarak aşikâr. Bizim temennimiz bu rakamların 20 liranın altına düşmesi. Eğer bu olursa bizim için çok büyük avantaj demektir. Akaryakıta gelen her türlü zam iğneden ipliğe yansıyor.” YENİ KIROBA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi