İşsizlik Sigortası Kanunu Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunda yer alan maddeyle kamu arazileri üzerine yapılan turizm işletmelerinde 30 Haziran’dan yılsonuna kadar olan ödemeler dâhil olmak üzere kira ve kullanım bedeli gibi tüm ödemeler bir yıl ertelendi. Başvuru şartı olmadığı gibi herhangi bir zam veya faiz uygulaması da mevcut olmayacak.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, maddeyle ilgili Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada kanun ve yönetmeliklerde şirketler lehine sık sık değişiklik yapıldığını belirterek şunları söyledi:
ÖDEMELER 1 YIL ERTELENDİ
“Kamu arazilerimizin her türlü yatırımlara tahsis edilmesi çeşitli kanun ve yönetmeliklerle teşvik edildi, hatta peşkeş çekildi. 2018 yılında ihale olmaksızın bölgede kamu taşınmazında yatırımı bulunan turizmcilere yeni araziler tahsis edilebilir hâle getirildi. Bir başka teşvik geçtiğimiz temmuz ayında yapıldı. Günübirlik turizm tesisi yapılması için, yatırımcılara tahsis edilen kamu taşınmazları için on yıl olan kullanım süresi yirmi yıla çıktı. Salgının ilk haftalarında Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatırımcılar ve işletmecilerden tahsil edilmesi gereken ödemeler hiçbir başvuru şartı aranmaksızın 30 Hazirana kadar ertelenmişti. Bu durum, kamu arazileri üzerinde bulunan 564 otel, tatil köyü, günübirlik tesis, golf tesisi ve benzeri turizm tesisinden elde edilecek toplam 300 milyon lira tutarındaki geliri kapsıyor. Şimdi ise 32’nci maddeyle ödemeler bir yıl ertelenecek. Turizmcilere verilecek teşvikleri destekleriz ancak teşviklerle yarattığınız dengesizlikleri desteklemek olası değil. Siz, küçük ölçekli turizmcileri görmüyorsunuz, sizin destekleriniz turizmcilerin ağababaları. Bir de bunları hazine arazilerine peşkeş çekerek yapıyorsunuz.”
“60 MİLYON METREKARA KAMU ARAZİSİ TAHSİS EDİLECEK”
“2021-2023 döneminde Hükûmet, hazine arazilerinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında önümüzdeki üç yılda yatırımcılara 60 milyon metrekare arazi tahsis edecek. 2019 yılında turizm amaçlı toplam 164 turizm tesisinin irtifak hakkı süresi kırk dokuz yıla kadar uzatılırken 2,5 milyar lira gelir elde edildi. Ancak bu gelirin sadece 1 milyar TL’si tahsil edildi.”
“17 YILDA 3,7 MİLYAR METREKARE KAMU ARAZİSİ ÖZELLEŞTİRİLDİ”
Bunlar bir kenara, bir de kamu arazileri özelleştiriliyor. 17 yılda 3,7 milyar metrekarelik kamu arazisi özelleştirildi. 2003-2019 yılları arasında hazineye ait 2,1 milyar metrekare sözde orman vasfını yitirmiş alan, 971 milyon metrekare arsa, 586 milyon metrekare tarım arazisi elden çıkarıldı. Böyle giderse kamu arazisi kalmayacak. ‘Ülke parsel parsel satılıyor’ diyoruz ya, işte, tüm bunlar bu sözlerimizin kanıtı şeklinde.”
“BABANIZIN TAPULU ARAZİSİ DEĞİL”
“Kamu arazilerinin özel kullanımlara tahsis edilmesi, tahsislerinin önünün açılması ve özelleştirilmesi kamu yararına aykırıdır. Tüm bu araziler -adı üstünde- kamuya aittir, babanızın tapulu arazisi gibi tahsis edemezsiniz, özelleştiremezsiniz.”
“KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TURİZMCİLER DESTEKLENMİYOR”
Asgari ücret 2.324 lirayken yoksulluk sınırı 8.249 lira olmuş. Geniş tanımlı işsiz 9,6 milyon, Covid etkisiyle işsizlik ve iş kaybı 10,5 milyon olmuş. İstihdam 975 bin azalmış, ümitsiz işsiz sayısı yüzde 117 artmış. Bunlara çözüm bulmak yerine hâlâ arsa, arazi peşindesiniz. İşçilerin bile alın teri hakkı kıdem tazminatlarında gözünüz vardı da; Allah’tan bu ülkede hâlâ örgütlü işçi sınıfı var, onların tepkileri sayesinde yapmak istediğiniz düzenlemeyi geri çekmek zorunda kaldınız. Yurttaşın ekmek almaya parası yokken siz hâlâ yandaşların cebinin derdindesiniz. Salgın döneminde esnafın SGK ve vergi borçlarını -lütfeder gibi- üç ay ertelerken şimdi ise ödemek zorunda oldukları toplam 40 milyar lira SGK prim borcunu ve 29,4 milyar lira vergi borcunu ertelemiyorsunuz. Küçük ölçekli turizmcileri desteklemiyorsunuz ama hazine arazilerine peşkeş çektiniz. Parası olan kesime hâlâ teşvikler vererek makasın ağzını iyice açıyorsunuz. Bu düzen böyle gitmez ama siz gideceksiniz.” HABER MERKEZİ