Efeler Gazetesi

BAŞKAN ATAY’DAN ZEYTİN MÜCADELESİNE DESTEK

BAŞKAN ATAY’DAN ZEYTİN MÜCADELESİNE DESTEK
07 Mart 2022 - 23:15

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP), Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle zeytinlik alanların maden sahalarına açılmasına karşı basın açıklaması düzenledi. Vatandaşlara destek olmak için basın açıklamasına katılan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, yıllarca emek verdikleri zeytin ağaçlarının yok olmasını istemeyen emekçilerin yanında olduğunu söyledi.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe karşı çevre örgütleri harekete geçti. AYÇEP’in Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlediği gösteriye; Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin, çevre derneklerinin temsilcileri, zeytinlik alanlarını korumak isteyen zeytin üreticileri ve yasaya karşı çıkan çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKAN ATAY: “HİÇBİR SİYASİ AMAÇLARI YOK ANAYASAL HAKLARI İÇİN DİRENİYORLAR”

Vatandaşların anayasal haklarını kullandıklarını söyleyen Başkan Atay, “Zeytin üreticileri emek verdikleri, atalarından kalan zeytin ağaçlarının rant için yok olmasını istemiyorlar, tüm amaçları bu. Bu toplantının hiçbir siyasi amacı yok. Bu toplantı sermayeye, üretime karşı değil. Bu toplantı zeytin ağaçlarının yok olmasını istemeyen emekçilerin direnişi. Olayı hiç kimse hiçbir yere saptırmasın. Bu insanlar zeytin ağaçlarıyla yıllarca yaşamlarını sürdürdüler, çocuklarını okuttular, evlendirdiler, torun sahibi oldular. Yaşamlarını zeytinden elde ettikleri gelirle sürdürüyorlar. Elbette ki anayasal haklarıyla direneceklerdir” diye konuştu.

AYÇEP BAŞKANI VERGİLİ: “KARARIN BİZİM İÇİN KARŞILIĞI YOK”

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili ise 1 Mart 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Maden Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemenin 3573 sayılı yasanın temel kurallarını açıkça ihlal ettiğini söyledi. Vergili, “Zeytinliklerde maden ocağı açılmasına yönelik teklif, mecliste reddedilmesine karşın kanun hükmünde kararnameyle uygulamaya konuldu. Böylece zeytinliklerin kalbine hançer vuruldu. Alınan kararın mantığını anlamak çok zor. Doğal alanları, yaşamı, kültürü yok edeceği için kararın beyinlerde ve yüreklerde karşılığı yoktur. Egeli yurttaşlar ve çevre dernekleri olarak zeytinlik alanları tahrip edecek bu yönetmeliğin iptalini talep ediyoruz” dedi.

Aydın’ın dağlarından, ovalarından köylülerin, maden ve jeotermal mağdurlarının da yönetmeliğin iptal edilmesi için kent meydanında yapılan gösteriye geldiklerini söyleyen Vergili, “Hep beraber buraya geldik ve yüksek sesle burada bağırıyoruz. Yeter diyoruz. Elinizi Aydın’dan, incir ağacından, zeytin ağacından çekin. Burası kadim topraklar, birinci sınıf tarım toprakları. Biz zeytin medeniyetinin çocuklarıyız. Yönetmeliği geri alın diyoruz, yok sayıyoruz” diyerek vatandaşların tepkisini dile getirdi.

ZEYTİN NÖBETİ BAŞLADI

“Doğanın ve kentin talanına hayır”, “Temiz hava su toprak olmazsa yaşam olmaz” gibi çevreci mesajlar taşıyan pankartların açıldığı gösteride “Havama, suyuma, zeytinime dokunma”, “Aydın uyuma zeytinine sahip çık” sloganları atıldı. Yasaya karşı çıkan vatandaşlar kent meydanına kurdukları çadırla zeytin nöbeti tutmaya başladı.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi