Efeler Gazetesi

Aydın seracılıkta merkez olacak

Aydın seracılıkta merkez olacak
14 Mart 2022 - 17:04

Aydın’da kurulan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin sanayi ve sera parselleri için ön satışlar başladı. 776 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek OSB ile yılda 10 bin ton yaş sebze ve meyve üretimi planlanıyor

Aydın Efeler’e bağlı Kadıköy Mahallesi yakınlarında kurulan ve yakın dönemde faaliyete geçmesi beklenen Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) tanıtım toplantısı Aydın Ticaret Odası’nda (AYTO) düzenlendi.

Aydın Valiliği, AYTO, Aydın Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odası’nın paydaşı olduğu proje, 776 bin metrekarelik alan üzerinde yaşama geçirildi. Yılda 10 bin ton yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştirilecek TDİOSB’de bin kişiye iş olanağı sağlanacak. Projeyle, Aydın’ın seracılık anlamında önemli bir merkez olması hedefleniyor.

“DÖRT İLDEN BİRİSİYİZ”

Tanıtım toplantısında ilk sözü alan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın nüfusunun yarısından fazlasının çiftçilikle iştigal ettiğini hatırlatarak, organize sera bölgesinin kendileri için çok değerli olduğunu söyledi. Kendirlioğlu, tarımın ne denli olduğunun pandemi döneminde bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayarak, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur da “Yaşadığımız pandemi sürecinden ve Rusya – Ukrayna Savaşı’ndan sonra tarımın önemi, gıda ürünlerinin önemi çok ciddi anlamda meydana çıktı. Aydın olarak tarımsal potansiyel ve üretim olarak Türkiye’de dört ilden birisiyiz. Endüstri ve gıda ürünlerinde üretimimiz iyi olmasına rağmen seracılıkta bugüne kadar çok fazla gelişme sağlayamamıştık. Şimdi bunu da gerçekleştiriyoruz. İlimiz ekonomisine hayırlı olsun” diye konuştu.

“JEOTERMALLE SERACILIK BİRLEŞECEK”

AYTO Başkanı Hakan Ülken de “Yıllardır söylediğimiz bir kavram var. Kenti tamlananın önüne hangi tamlayanı koyarsanız Aydın kenti için sırıtmaz. Aydın, kentinin önüne bir turizm kenti derseniz, eğitim, ticaret, sanayi kenti derseniz hiçbiri sırıtmaz. Tabii ki tarım kenti dediğinizde de sırıtmayacağı gibi… Eksiklerimizden biri de seracılıktı. Seracılığı jeotermal enerji kaynağıyla birleştirerek, jeotermal enerjinin de temiz bir şekilde kullandığı alana evirerek yaparsak çok daha kıymetli olur” görüşlerini dile getirdi.

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Aydın’ın önemli zenginliklerinden birisinin de jeotermal olduğuna dikkati çekerek, bazı çevrelerce yürütülen “Jeotermal tarımı öldürür” kampanyasını doğru bulmadığını söyledi. Jeotermalin yenilenebilir ve temiz enerji olduğunu belirten Posacı, “Yeter ki, kuralına göre yapılsın. Destek verenlere teşekkür ediyorum. Her şey Aydın için, her şey Türkiye için” dedi.

“AYDIN İÇİN ŞANS”

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim de bundan 50 yıl önce Antalya’da seraları gezdiğini anımsatarak, “Geç kalınmış ama zararın neresinden dönerseniz kârdır. Dilerim ki, bütün Aydın ovası serayla dolsun. Bunlar jeotermalle ısınsın. Bu seralarda 40 ton domates alıyorsunuz. 11 ay hasat ediyorsunuz. Diğer ürünler de öyle. Sürekli ürün alıyorsunuz. Bu proje, Aydın için bir şans” ifadelerini kullandı.

AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz da projenin Aydın’ın geleceğine yön vereceğinin altını çizerek, “Hastalıklar ve savaşlarda tarımın önemini ciddi bir şekilde anlamış bulunmaktayız. Bu meşaleyi yakanlara teşekkür ediyorum. Bunun sürdürülebilirliği çok önemli. Aydın, toprağından bereket fışkıran bir şehir” dedi.

Yavuz, üretimde ciddi bir yer sahibi olan Aydın’ın bu projeyle katma değer konusunda da önemli bir yere ulaşacağına işaret etti.

“ÜLKEMİZİN GIDA AMBARI OLACAĞIZ”

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ise “Bu proje çok kıymetli, çok değerli. İlimizin tarımsal üretim modelinin değişikliği adına önemli bir adım, bir milat. Geleneksel üretimden modern üretime geçiş adına önemli bir başlangıç. Tarımsal sera OSB’yle birlikte Aydın’ı 3 T ile tanımlıyoruz. Termal, tarım, turizm. Ama bugüne kadar termali toprakla buluşturamamışız, termali tarımla buluşturmak adına önemli bir başlangıç. Son dönemde tarım stratejik bir sektör haline geldi. İlimiz tarımsal hâsıla anlamında büyük bir potansiyeli barındırıyor. Bu proje bir başlangıç ve model olacak. Bu projeyle birlikte Germencik’ten Buharkent’e kadar sera bölgesi olacak. İlimiz ülkemizin gıda ambarı olacak. Buna yürekten inanıyorum” diye konuştu.

Vekiller, proje için emeği geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm isimlere teşekkürlerini sundu.

Toplantıda son sözü alan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Temiz enerjiyle yapılan bilimsel ve sürdürülebilir tarımın, ülkemizin geleceğini şekillendirmede istihdam ve üretim açısından taşıdığı önem gün geçtikçe daha da artmaktadır. Ülkemizin gıda arz güvenliği fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda valiliğimizde YİKOB bünyesinde başlatılan çalışmalara Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Ziraat Odamızla birlikte bir tüzel kişilik oluşturulmuştur. Müteşebbis heyeti, Sayın Aydın milletvekillerimizin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkililerinin özverili çalışmalarıyla ilimizde yapılan bu atılımın ilimizin ve ülkemizin geleceği için büyük bir değere sahip olduğunu özellikle belirtmemiz gerekiyor” sözlerine yer verdi.

TOPRAKSIZ TARIM HEDEFLENİYOR

Türkiye’de kuruluş aşamasında olan 50 adet tarıma dayalı organize sanayi bölgesi olduğunu belirten Aksoy, “Bunların hepsi farklı özelliklere sahip. Tarıma dayalı organize sera sanayi bölgemiz Avrupa’nın ve Türkiye’nin en güzide coğrafyalarından olan Aydın’da, topraksız, tam otomasyonlu, ısıtmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sağlanan en faydalı ve en iyi tarım uygulamalarını hedeflemektedir. Efeler ilçesi Kadıköy Mahallesi’nde toplam 776 bin metrekare alana kurulmuş. Her biri 25 bin metrekareden oluşan 20 adet seraya sahip. 4 bin metrekareden de oluşan 9 adet sanayi parseline sahip” değerlendirmesinde bulundu.

BAŞVURULAR ALINMAYA BAŞLANDI

Tarıma dayalı OSB’deki sanayi ve sera parselleri için ön satışların başladığını kaydeden Aksoy, “Bugünkü toplantımızın temel amacı budur. Müracaatları almaya başlıyoruz. Yönetim kurulumuz değerlendirmeleri yaparak, tahsisleri gerçekleştirecek. Yıllık yaklaşık 10 bin ton yaş sebze ve meyve üretimi planlanıyor. Bin kişiye de istihdam sağlanacak. Farklı desende yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştirilecek” diyerek sözlerini tamamladı.

Programa Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, MHP İl Başkanı Haluk Alıcık, İYİ Parti İl Başkanı Recep Taner, kurum müdürleri ile meslek kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi