Efeler Gazetesi

30 Ağustos Zafer Bayramı törenle kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı törenle kutlandı
30 Ağustos 2022 - 17:59

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Aydın Valiliği önünde tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sürdü. Vali Aksoy, makamında bayram tebriklerini kabul etti.

Aydın’da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Valilik önündeki törende ilk olarak Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Albay Hakkı Haktan Armağan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Ulu Önder Atatürk ve şehitler anısına saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu.
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Üsteğmen Ümit Seyfettin Özden, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922’de kazandığımız zaferin yüzüncü yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Asil Türk milleti, kahraman Türk ordusuyla beraber varlığına ve vatanına kastedenlere karşı yüz yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle yeniden dirilerek topyekûn bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanan bir zafer kazanmıştır” dedi.
ZAFERİN HER SAFHASI TEK TEK DÜŞÜNÜLDÜ
“Aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir zaferin her safhası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir” diyen Özden, şöyle devam etti: “1900’lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları ve sanayileşme sonucunda Birinci Dünya Savaşı çıkmış, müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalanmış. İmzalanan anlaşmayla bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması ulusumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence ve zulümlerde bulunmuşlardır” ifadelerini kullandı.
Üsteğmen Özden, “İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Paşa ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak, ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi, son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak olarak belirlenmiştir” sözlerine yer verdi.
TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILDI
Türk milletinin özellikle Sakarya Meydan Muharebesi’yle, düşmana karşı kanının son damlasına kadar mücadele edeceğini ispatladığını belirten Özden, “Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutanlığı altında Türk kuvvetleri düşmanın beklemediği bir yerden taarruza geçmiştir. Avrupalıların ‘5 – 6 ayda geçilmez’ dediği Afyon mevzilerini 3 günde geçerek 30 Ağustos’a gelindiğinde düşmana son darbe vuruldu. Ardından icra edilen takip harekâtıyla 9 Eylül’de düşman, İzmir’de denize döküldü. Türk tarihine altın harflerle yazılan bir zafer olan 30 Ağustos Zaferi Türk ordusuna Silahlı Kuvvetler Günü olarak armağan edilmiştir. TSK tarihinden ve milletinden aldığı güçle dostların ve ülkemizin güvencesi, düşmanların korkulu rüyası olmaya devam edecektir” görüşlerini aktardı.
Özden, şimdiye kadar olduğu gibi bugünden sonra da Atatürk ilkelerinin TSK’ya rehber olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Alandaki törenin ardından Vali Aksoy, makamında protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.
Törene AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş ve Bekir Kuvvet Erim, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin, Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, CHP İl Başkanı Ali Çankır, MHP İl Başkanı Haluk Alıcık, İYİ Parti İl Başkanı Recep Taner, kurum müdürleri ile sivil toplum ve meslek kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. YENİ KIROBA

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi