Efeler Gazetesi

Yeni keşfedilen kaya resimleri heyecan yarattı

Yeni keşfedilen kaya resimleri heyecan yarattı
09 Mart 2023 - 23:57

Geçmişi 8 bin yıl öncesine dayanan Latmos kaya resimlerinin yeni keşfedilen resimleri bilim ve araştırma çevrelerince büyük heyecan yaşanmasına neden oldu.

Topraklarının bir kısmı Aydın’a diğer bir kısmı da Muğla’ya yayılan ve içinde bulundurduğu yaban hayatı ile tarihi geçmişe dayanan kaya resimlerinin bulunduğu Beşparmak Dağları’nda yeni kaya resimleri keşfedildi. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan ve çoğunlukla hafta sonları doğaseverin kaya resimleri başta olmak üzere müthiş doğasını ve endemik bitkilerini görmek için yürüyüşler düzenlenen Latmos Dağları’nda kaya yüzeyinde ve doğal oyuklarına çizilen yeni figürlerin bulunması heyecan yarattı. Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, doğal oyukta çizilen bir figürün şekilsel olarak daha önce bulunan kaya resimlerinden farklı olduğu söyledi.
TARİH ÖNCESİ YENİ KAYA RESİMLERİ BULUNDU
EKODOSD’dan yapılan açıklamada; “Anadolu’da konu ve üslup açısından benzerlerine fazla rastlanmayan tarih öncesi kaya resimleri, Latmos (Beşparmak) Dağları’nın en önemli kültürel miraslarının başında gelmektedir. Yapılan bir araştırmada yeni bir kaya resmi alanı daha bulundu.
Bir kaya yüzeyine ve doğal oyuklarına çizilen resimlerde insan figürlerinin ve süs motiflerinin olduğu tespit edildi. Doğal oyukta çizilen bir figürün şekilsel olarak daha önce bulunan kaya resimlerinden farklı olduğu görüldü. Latmos bölgesinde prehistorik kaya resimleri konusunda yıllarca çalışma yürüten Dr. Anneliese Peschlow’la, yeni bulunan resimlerle ilgili bir değerlendirme yapıldı. Yeni bulunan resmin Peschlow’un kayıtlarında olmadığı ve ilginç figürlerle karşılaşıldığı belirtildi.
Tespit edilen kaya resimleriyle ilgili gerekli incelemenin yapılarak koruma altına alınması için, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgi verildi. 1994 yılında Söğütözü’nde tespit edilen ilk kaya resminden sonra 200’e yakın resim bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı.
LATMOS DAĞLARI KORUNMALIDIR
Söz konusu açıklamada; “Latmos Dağları’nın engebeli, birbiri üzerine yığılmış kayaları arasında geniş bir alana yayılan binlerce kaya sığınağı ve mağaranın olduğu düşünüldüğünde, bunları araştırmanın ve tespit etmenin ne kadar zor olduğu ve on yıllara gereksinim duyulduğu bir gerçektir. Kaleleri, antik döşemeli yolları, manastırları, savunma yapılarıyla adeta bir açık hava müzesi niteliğinde olan Latmos Dağları’nın karmaşık yapısında kaya resimlerini bulabilmek hiçte kolay değildir. Ne yazık ki henüz kapsamlı bir çalışma yapılmadan Latmos bölgesinin hemen her yanına yayılan madencilik faaliyetleri nedeniyle geri dönülmez tahribatların yaşandığı görülmektedir. Bulunan kaya resmi bir kere daha gösteriyor ki; Latmos bölgesinde binlerce kayanın içinde tarih öncesi resim sanatçılarının çizdiği nice resimler keşfedilmeyi bekliyor. Latmos (Beşparmak) Dağları dünya mirasıdır, bütüncül olarak korunmalıdır” denildi. YENİ KIROBA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi