Efeler Gazetesi

Ülken: “Enflasyonu dizginlemek şart”

Ülken: “Enflasyonu dizginlemek şart”
15 Temmuz 2022 - 0:59

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, “Bizim ne yapıp edip enflasyonla ilgili ciddi bir para politikasına ihtiyacımız var. Enflasyonu dizginleyemezsek çok ciddi bir sarmala doğru gidebiliriz” açıklamasında bulundu

AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, enflasyonun dizginlenmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret etti.
Bir televizyon kanalının canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ülken, “Bizim dış ticaret havuzumuz ağırlıklı olarak AB pazarından doluyor. Bu havuzdan çıkarken de maliyetlerimiz dolar bazında daha yoğun. Bu paritenin bire doğru gelmesi dış ticaret konusunda bizim açımızdan çok ciddi hata verir. 1.10, 1.15 hatta 1.20 bile daha iyidir bizim için. Hem ihracat ve ithalat kalemlerimizde hem turizm gelirleri açısından bakıldığında… Ancak bu sadece pariteyle de endeksli gitmiyor. Rakamlar son dönemde o kadar farklı ve birbirini tetikler şekilde gelmeye başladı ki, bizi çok ciddi etkiliyor” dedi.
“CİDDİ PARA POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR”
“Doların gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı kazandığı değer Türkiye’yi çok ciddi anlamda etkiliyor” tespitinde bulunan Ülken, şöyle devam etti: “Ciddi bir şekilde hem özel sektörün hem kamunun döviz ihtiyacı var. Bu kadar problemin bir arada olduğu bir ortamda kendi iç dinamiklerimiz de maalesef iyi gitmiyor. Mutlaka, bizim ne yapıp edip enflasyonla ilgili ciddi bir para politikasına ihtiyacımız var. Enflasyonu dizginleyemezsek çok ciddi bir sarmala doğru gidebiliriz. Bu endişeyi de taşımıyor değilim açıkçası.”
“BANKALAR SEÇİCİ DAVRANIYOR”
Finansmana erişim meselesine değinen Ülken, “Özellikle son 6 ayda, son 3 ay ve bir aylık vadelerde geçmişe dönük işin aslı kamu, kredi musluklarını kapatmaya yöneldi. Tam kapattı demesek de kapandı sayılabilir noktasında. Kamu bankaları 14 – 14 buçuklardan maksimum taksitli 6 ay – sabit faizli – bu daha önceleri 48 aya kadar giderdi. Bugün üyelerimiz kamu bankalarından 14 buçuk faiz var mı var ama taksitli olarak sabit faiz yok. Rotatiflere yönlendirilmekte. Özel bankalarda da bu oranlar vade sorunu yaşanmaksızın ama bu sefer de faiz oranları 35, 40’larda. Hem kamu hem de özel bankalar seçici davranıyor” değerlendirmesinde bulundu.
“MUTLAKA ÖNLEM ALINMALI”
İşletme finansmanına gereksinim duyan ciddi bir küçük ve orta boy işletme (KOBİ) kitlesi olduğunun altını çizen Ülken, “Türkiye’deki şirketler öz sermayeye çok sahip olmayan, kredi döngüsüyle ayakta kalmaya ve büyümeye çalışan şirketler. Finansmana erişimde çok ciddi problem var. Bunun daha da artacağına yönelik sinyaller var. Bununla ilgili mutlaka önlem alınması lazım” diyerek sözlerini tamamladı. YENİ KIROBA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi