Efeler Gazetesi

TEMA Vakfı Kurucusu Hayrettin Karaca Aydın’da Törenle Anıldı

TEMA Vakfı Kurucusu Hayrettin Karaca Aydın’da Törenle Anıldı
24 Ocak 2023 - 23:40

TEMA Vakfı Kurucusu Onursal Genel Başkanı Orman Kahramanı Hayrettin Karaca, Aramızdan Ayrılışının Üçüncü Yılında Aydın Efeler Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi Salonunda TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği’nin Düzenlediği Törenle Anıldı.

Anma Töreni Saygı duruşu ve İstklal Marşı ile başladı. TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, yaptığı konuşmada; ”20 Ocak 2020 tarihinde aramızdan ayrılan TEMA Vakfı kurucusu, Orman Kahramanı, TEMA Vakfı Onursal Başkanlarımızdan Sayın Hayrettin Karaca’yı İstanbul Edirnekapı Mezarlığında çok sevdiği vatan toprağına emanet ettik.

Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca;1922 yılında Bandırmada’da doğdu. Tahsiline Bandırma ve İstanbulda devam etti.1940 yılında İstanbul Boğaziçi Lisesini bitirdi.Doğa sevgisi gençlik yıllarında başladı.1980 yılında Yalova’da Ulkemizizn ilk özel arboretumu (ağaçmüzesi) kurdu. Yurt içi ve yurt dışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botonik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Karaca Arboretumda 7.000 ayrı türde bitki yaşıyor.

Hayrettin Karaca, Anadolu’nun florasını tanımak amacıyla 340.000 km’yi aşkın yol katetti. Köy köy gezerek Türkiye doğası ve erozyon tehlikesini belgeleyen 50.000’I aşkın dia çekerek bu alanda önemli bir arşiv oluşturdu. Yurt içi gezilerinde insan etkisinden kaynaklanan çölleşme tehdidini gördü. 70 yaşında yeni ve kamu yararına bir iş için kolları sıvadı. Anadolu’da çölleşen, çoraklaşan, kirlenen, erozyonla kayıp giden topraklarımızı, verimsizleşen meraları, kuruyan dereleri, her geçen yıl azalan orman varlıklarımızı görmüş ve Türkiye’deki çevre çalışmalarının liderliğini üstlenmiştir. Yol arkadaşı, TEMA Vakfı Onursal Başkanı, Yaprak Dedemiz A. Nihat Gökyiğit ile birlikte 11 Eylül 1992 tarihinde TEMA Vakfı’nı kuruldular. İki toprak ve doğa sevdalısı, erozyon ve çölleşmeyle mücadele konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak, su, hava, orman ve biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkları koruyucu çözümler üretmek için canla başla çalışmaya başladılar.

Yediden yetmişe herkesin ‘Toprak Dede’si Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı’nın kuruluşundan bu yana “erozyon sebebiyle Türkiye’nin maruz kaldığı tehlike” hakkında yurt içinde ve yurt dışında sayısız konferans verdi, Tv ve radio programlarına katıldı. 2012 yılında Alternatif Nobel Ödülü olarak adlandırılan The Right Livelihood Award – Doğru Yaşam Onur Ödülüne layık görüldü. 2013 yılında ‘Birleşmiş Milletler Orman Kahramanı’ ödülünü aldı. Çevre konusundaki çalışmalarından dolayı farklı üniversitelerden aldığı ‘Fahri Doktorluk’ unvanları verilen Hayrettin Karaca 20 Ocak 2020 yılında aramızdan ayrıldı.

TEMA Vakfı’nın kuruluşunun 30. Yılında Aydın’da otuz bin, ülkemizde kurucu başkanlarımızın hayal ettiği bir milyon gönüllüye ulaştık. Vatanımızın her köşesinde TEMA Vakfı gönüllüleri, hepimiz, bize ve tüm canlılara hayat veren, evimiz olan, toprağa, suya, havaya, orman varlıklarımıza sahip çıkıyor, korunup geliştirilmesi için bilim temelli çalışıyoruz” dedi.

Merhum Hayrettin Karaca’nın Aydın’a gelişlerinde yapılan çalışmalarla ve temaslarla ilgili anılarını paylaştı, Hayrettin Karaca ve ebediyete intikal etmiş TEMA Vakfı gönüllülerini saygı, minnet ve rahmetle anıyorum dedi.

Sunum eşliğinde anılar paylaşıldı. Efeler Ortaokulu Müzik Öğretmeni Yücel Gönülal bir öğrencisi ile birlikte TEMA Vakfı ve doğa ile ilgili eser seslendirdi. Sunuculuğunu TEMA Vakfı Efeler Çeştepe Sorumlusu Sevcan Ulusal’ın yaptığı, TEMA Vakfı Nazilli İlçe Sorumlusu Ebru Nadir, Söke İlçe Soprumlusu Ömrüye Demirkol ile TEMA Vakfı gönüllüsü ve doğa severlerin katıldığı anma etkinliği, TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisinin teşekkür konuşmasıyla sona erdi. HABER MERKEZİ

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi