Efeler Gazetesi

Sağlık çalışanları iş bıraktı

Sağlık çalışanları iş bıraktı
14 Mart 2022 - 17:08

Özlük haklarının iyileştirilmesini isteyen sağlık çalışanları, 3 günlük iş bırakma eylemi kararı aldı. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık, “Ne ülkemizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Sosyal ve ekonomik haklarında iyileştirme talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık çalışanları Atatürk Kent Meydanı’nda bir araya geldi.

Burada konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık, 14 Mart’ın tarihçesinden söz ederek, “Ne yazık ki, devamlı artan sorunlarımız ile bir bayram havasında kutlanamayacak hale gelmiştir. Son dönemlerde çok zor çalışma şartlarında emeğimizin zaten hiçe sayıldığını gördüğümüz halde bir de üzerine sağlıkta şiddeti körükleyen, mesleğimizin değersizleştirildiği söylemler, çalışma şevkimizi kırmıştır. 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid – 19 salgını tüm halkımızı, en başta da biz sağlık çalışanlarını yormuş ve tükenme noktasına getirmiştir. Bu pandemi süreci resmî olarak 96 binden fazla vatandaşımızın ve 553 sağlık çalışanımızın ölümüne yol açmıştır” dedi.

“5 DAKİKALIK MUAYENE REVA GÖRÜLDÜ”

Kovid – 19’un meslek hastalığı kabul edilmesi taleplerinin yanıtsız kaldığını ve gerekli düzenlemenin halen yapılmadığını anımsatan Çıbık, şöyle konuştu:

“2003’ten beri ülkemizde uygulanmaya başlayan sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık sistemimizde, koruyucu sağlık hizmetlerinin verildiği birinci basamak sağlık hizmetlerimiz içinde bulunduğu sorunlarla etkisizleştirilmeye çalışılmış, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti veren kurumlar da kâr amacı güden birer işletmeye dönüştürülmüş, performansa dayalı ve emekliliğe yansımayan ek ödeme sistemiyle özlük haklarımız budanmış ve hastaya 5 dakikalık muayene reva görülmüştür.”

ŞEHİR HASTANELERİNİ ELEŞTİRDİ

Konuşmasında şehir hastaneleri projesini de eleştiren Çıbık, “Gereksiz büyüklükte kullanım alanlarına sahip ve şehir dışında bulunan, yetersiz personel sayısına sahip şehir hastaneleri, hastaların sağlık hizmetine erişimini güçleştirmekte sağlık çalışanları açısından da önemli sorunlar oluşturmaktadır. Yüzde 70 doluluk garantisi ve dolar kuru üzerinden 25 yıl boyunca bedelsiz olarak tahsis edilen hazine arazilerine kurulan şehir hastaneleri sadece bizim değil, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini ipotek altına alan bir projedir. Uzmanlık eğitimi alan asistan doktorlar, insani sınırları zorlayan nöbet sürelerine katlanarak hayatlarını riske atmaktadırlar” değerlendirmesinde bulundu.

“GİDECEK OLAN HEKİMLER DEĞİLDİR”

Plansızca açılan tıp fakültelerindeki eğitimin yetersiz olduğunu savunan Çıbık, “Bizlere istifaları, tükenmişliği, hekim göçlerini, uzun ve güvencesiz çalışma saatlerini dayatanın da bu sağlık sistemi olduğunu bilerek, mesleki onurumuz, mesleki bağımsızlığımız, iş, gelir, gelecek güvencemiz ve toplumun sağlık hakkı için 14, 15, 16 Mart’ta görevdeyiz. Biz hekimiz. Tıbbın tarihinden bu yana bu topraklardaydık. Ne ülkemizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçmeyeceğiz. Atamız tarafından Türk hekimlerine emanet edilen onurumuzu ve vatanımızı terk etmiyoruz. Gidecek olan hekimler değildir. Hak verilmez, alınır. İnanıyoruz, haklar mücadeleyle alınır. Hakkımız olanı mücadele ede ede alacağız” sözlerine yer verdi.

Çıbık’ın ardından sağlıkla ilgili dernek ve sendikaların temsilcileri de söz alarak görüşlerini ifade etti.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi