Efeler Gazetesi

Rektör Prof. Dr. Budak, “Yerli ve milli aşılar geliştirmek için çalışacağız”

Rektör Prof. Dr. Budak, “Yerli ve milli aşılar geliştirmek için çalışacağız”
24 Aralık 2022 - 21:33

Ege Üniversitesi bünyesinde Yükseköğretim Kurulu onayıyla kurulan Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin yeni binasının açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde var olan aşı çalışmaları tecrübesini daha ileriye taşımak, yenilikçi yerli ve milli aşılar geliştirebilmek, teknolojik olarak uluslararası enstitülerle rekabet edebilmek için üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Çoğulu, Merkez Müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, Merkez Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Mert Döşkaya ile Prof.  Dr. Gülten Kantarcı ve Aşı Çalışmaları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinin katılımıyla gerçekleşen törenle açıldı.

Dünyadaki değişim ve gelişimin toplumları etkilediğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Endüstri toplumlarında bireyselleşme ve toplumsal farklılaşma artarken kitle tüketimi ve eğitimi benzeşmeyi de beraberinde getirmiştir. Özellikle endüstri sonrası toplumlarda mal üretiminden diğer hizmetlere doğru bir yöneliş söz konusu olmuştur. Bu hizmetler, özellikle eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve insani hizmetler ile bilimsel araştırma ve geliştirme gibi mesleki alanlarda yoğunlaşmaktadır. Bizler de göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, bu bilinçle, etkin olan hizmet ağlarını genişletmek, güçlü bilimsel çalışmaları yürütmek ve teşvik etmek için gerekli tüm çalışmalara destek verdik.  Yönetim olarak, tüm gayretimizle yeni ve başarılı çalışmalar eklemeye hep birlikte devam ediyoruz ve edeceğiz” dedi.

“Aşı alanında ilk üç içerisindeyiz”

Covid-19 pandemisi nedeniyle olağan dışı günler yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Budak, “Hepimizin bildiği üzere, 2020 Mart’ından itibaren ülkemizi de etkilemeye başlayan Covid-19 pandemisi nedeniyle hepimiz olağanüstü günler yaşadık. Bu günlerde üniversite olarak, aklın ve bilimin yolundan ayrılmadan, önce hastalarımızın ve yakınlarımızın sağlığı için, en yakın sağlık danışmanı olarak kesintisiz hizmet verdik.  Özellikle, COVID-19 pandemisi sırasında TÜBİTAK tarafından oluşturulan ‘COVID-19 Türkiye Platformu’ içinde yer aldık ve ileri biyoteknolojik bir aşı yaklaşımı olan ‘DNA aşısı platformu’ geliştirdik. Merkezimizde ayrıca TÜBİTAK desteği ile grip virüsüne karşı universal bir aşı geliştirme çalışmaları da devam etmektedir.  Ege Üniversitesinde aşı çalışmaları, 2000’li yıllardan beri gerçekleştirilmektedir. Bu tür çalışmalarda son derece hassas ve duyarlı olan Üniversitemiz, TÜBİTAK tarafından oluşturulan ‘Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi” raporunda ‘Aşı Teknolojileri’ konusunda ülkemizde ilk üç içerisinde yer almıştır. Bu durum, bize Ege Üniversitesinin bu konuda ne kadar yetkin olduğunu göstermektedir” dedi.

Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizde var olan aşı çalışmaları tecrübesini daha ileriye taşımak, yenilikçi yerli ve milli aşılar geliştirebilmek, teknolojik olarak uluslararası enstitülerle rekabet edebilmek için üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz.  Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezimizin yeni binasının, üniversitemize hayırlı olmasını diliyor, Merkezimiz çatısı altında tüm insanlığa faydalı bilgiler üretmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Açılışın ardından merkezi gezen Rektör Prof. Dr. Budak, Merkez Müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz’den yürütülen bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi aldı. HABER MERKEZİ

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi