Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç ve ilçelerde bulunan şoförler odalarının başkanları, Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan’ı ziyaret ederek, güncel sorunlar ve taleplere ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıda ilk sözü alan Çetindoğan, akaryakıt ve yedek parçaya gelen zamlardan dolayı şoför esnafının toplantı talebinde bulunduğunu, bu nedenle bir araya geldiklerini dile getirdi.
Şoför esnafının sorun ve taleplerini aktaran Özmeriç ise “16 Nisan tarihinde Aydın genelindeki Şoförler Odası başkanları olarak toplu taşıma araçlarına ve ticari taksilere yeni fiyat tarifesi talebinde bulunmuştuk. Pandemi döneminden geçiyoruz. Bizler, hepinizin bildiği gibi kamu hizmeti niteliğinde bir hizmet ifa ediyoruz. Bunun aksamadan devam etmesi gerekiyor. Hemşiresi, doktoru, sağlık görevlisi, güvenlik görevlisi, salgında çalışmak zorunda olan esnaflarımızı biz taşıdık. Hatta yüzde 50 kapasiteyle taşıdık. Yüzde 50 kapasiteyle taşırken fiyatlarımıza yüzde 50 zam yapalım demedik. Hazırda bulunan birikimlerimizi bitirdik. Pandemi bittiğinde yeniden fiyat tarifesi alınması gerekti. O zamanki fiyat tarifeleri bile bizi tatmin edecek durumda değildi. Ama halkın durumunu, müşteri kaybı olmasın, insanlara hizmet etmek amacıyla o zamanki fiyat ayarlamasıyla bir yıl daha devam etmeyi planlamıştık. Ancak özellikle bu 6 aylık zaman dilimi içinde, Eylül ayından sonra aniden gelen akaryakıt zamları hepimizin malumu. Yedek parça maliyetlerinde de müthiş bir artış söz konusu” dedi.
“ASGARİ ÜCRET ZAMMI DA BİZİ ETKİLEYECEK”
Güncel fiyat tarifesi için UKOME’ye talepte bulunduklarını belirten Özmeriç, şöyle devam etti: “Nisan ayında LPG’nin fiyatı 3 lira 66 kuruş idi. Bugün itibarıyla 7 lira 60 kuruş. Bu, yüzde 110’luk bir fiyat artışı demektir. Benzin 7 lira 21 kuruştan 9 lira 80 kuruşa çıktı. Yüzde 36’lık bir artış gözüküyor. Motorin 7 lira 59 kuruştan, 9 lira 92 kuruşa çıktı. Bu da yüzde 50 civarında fiyat artışı demek. Biz sektördeki tüm araçlara birden fiyat ayarlaması istiyoruz. Çünkü zaman aralığı diye bir şey kalmadı. Yılbaşından sonra asgari ücrete gelen zam da bizi etkileyecek. Bazılarımız yanında personel çalıştırıyor. Bunlara asgari ücret üzerinden maaş veriyoruz. Bunun algısı vergisi de yükselecek. Yüzde 36 oranında artış yaşanacak harçlar var. Bütün bunlar göz önüne alınarak, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin UKOME’nin mantıklı, bizim ayakta kalacağımız şekilde fiyat tarifesini kendilerinden talep ediyoruz. yoksa biz, çok para kazanıp bu işlerden rant sağlama niyetinde değiliz. Sadece kamu hizmeti niteliğindeki hizmeti yapacağız.”
“MÜCBİR SEBEP KABUL EDİLMELİ”
Semih Özmeriç, “Özellikle servis araçlarının taşımalı eğitim suretiyle yapmış olduğu sözleşmeler var. Bu sözleşmelerde bize hiçbir şekilde bir şey verilmiyor. Ancak burada mücbir sebep diye bir şey var. Bu gerçekten mücbir sebeptir. Bir ülkede fiyat artışlarının yüzde 50’nin üzerinde bu kadar kısa zamanda ortaya çıkması mücbir sebep kabul edilmeli. İlgili kurumlardan, bakanlık nezdinde de taleplerimizi ileteceğiz. Bu işin Ankara’dan çözülmesi gerekir diye düşünüyorum. Birlik Başkanımızın da yardımlarını istiyoruz” görüşlerini aktardı.
Özmeriç’in konuşmasının ardından ilçe şoförler odası başkanları da söz alarak, görüş ve düşüncelerini ifade etti.