Efeler Gazetesi

OLKAÇ: “KONUYU SAPTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

OLKAÇ: “KONUYU SAPTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”
28 Temmuz 2021 - 22:42

Kuşadası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni basın mensuplarına gezdiren ASKİ Genel Müdürü Hakan Olkaç, tesisin Türkiye’deki örnek tesislerden biri olduğunu belirterek, “Arıtma konusunda, çevre konusunda Başkanımız Özlem Çerçioğlu çok hassas” dedi.

Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Hakan Olkaç, Kuşadası sahil kesimindeki atık su hattında geçtiğimiz günlerde meydana gelen sorunun ardından basın mensuplarına Kuşadası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni gezdirdi.

Tesisin üniteleri hakkında bilgi veren Olkaç, “Kuşadası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, 2014 yılında yüzde 10 – 15 mertebesindeyken Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğuna geçti. Bu süreçten sonra yapım hızını hızlandırarak, 2019 yılı Mart ayında tesisimizi tamamladık ve hizmete aldık. Kuşadası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, 63 milyon TL’ye mal olmuş olan bir tesistir. Şu anki güncel fiyatlarımızla böyle bir tesis yapmaya kalksak 135 – 140 milyon TL civarında bir yatırım maliyetine ihtiyacımız var. Tesisimiz 239 bin metreküp bölü gün kapasiteli bir tesistir. Bu da yaklaşık olarak bir milyon eşdeğer nüfusa hizmet edecek tesis olduğu anlamına geliyor. Tesisimizde ana giriş terfisi, ön arıtma ünitesi, havalandırma havuzları, çökeltim havuzları, blower ünitesi, çamur çürütücüler, çamur dekantör ünitesi sistemleri bulunmaktadır” dedi.

“10 PİLOT ARITMA TESİSİNDEN BİRİ”

İleri biyolojik arıtma tesisinin, tesisten çıkan çamuru gübre ve çimento hammaddesi olarak kullanmaya imkân veren bir teknolojiye sahip olduğu bilgisini veren Olkaç, şunları kaydetti:

“Bunu lisanslı firmalara veriyoruz. Onlar da bunu çimento ve gübre hammaddesi olarak kullanıyor. Arıtılmış olan atık su da tarımsal sulama düzeyinde kullanılabilecek olan bir sudur. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı arıtılmış atık suyu farklı alanlarda tekrar kullanabilmek için bir master planı hazırlıyor. Türkiye’de seçilen 10 pilot arıtmadan biri de Kuşadası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi. İPA projesi kapsamında olan tesis, buradan çıkan suyu tarımsal sulamada ya da değişik kullanım alanlarında hizmete sunulmasıyla ilgili proje kapsamında.”

“SULARI MEVZUATA GÖRE DEŞARJ EDİYORUZ”

Hakan Olkaç, en son teknolojiye sahip olan tesisin, Türkiye’deki örnek tesislerden biri olduğunu ederek, “Arıtma konusunda, çevre konusunda Başkanımız Özlem Çerçioğlu çok hassas. Çevre konusu başkanın olmazsa olmazları. Çevre konusunda yüksek bir hassasiyete sahip. Biz 2014 yılından beri, göreve geldiğimiz andan itibaren çevre ve arıtmalar konusunda çok ileri derecelerde çalışmalar yapıyoruz. Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığımızla beraber çalışıyoruz. Arıtmaların ilk baştaki durumundan şu ana kadar geldiği durumu göz önünde bulundurursak çevreye, mevzuata uygun olarak sularımızı deşarj ediyoruz. Yeni planlanan arıtma tesislerimiz de ileri biyolojik arıtma tesisi olarak planlanıyor. Olması gerekmemesine rağmen, en ufak arıtmamız dahi tarımda bu su kullanılacakmış gibi planlamamızı yapıyoruz.”

“KONUYU SAPTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Karaova Mahallesi’ndeki ZİTUR Sitesi yakınlarında atık su hattında meydana gelen sorunla ilgili de konuşan Olkaç, “Hayatın olağan akışında olan bir şey. Türkiye’nin tüm illerinde, dünyada olan bir şey bu. Sonuçta Allah yapısı değil, kul yapısı bir şey. Asıl önemli olan konu şu: olay meydana geldiğinde ne kadar sürede ekiplerimiz müdahale etti? Ne kadar sürede sistemi, düzeni eski haline getirdi? Bence tartışılması gereken konu bu. Bazı art niyetli insanlar konuyu saptırmaya çalışıyor. Arızanın olduğu andan itibaren bizim pompalarımızda frekans kontrollü sensörlerimiz var. Sinyal verildiği anda sistemden hemen pompaları kapattık. Vidanjörlerimiz geldi. Oradaki süreci vatandaşlarımız da takip etti. 3 buçuk 4 saat gibi bir sürede sistemi yeniden çalışır hale getirdik. İtfaiyemizle, Park Bahçelerimizle, Çevre Korumamızla, Fen İşlerimizle 24 saat gibi bir süreçte çok güzel bir çalışma yaptık” sözlerine yer verdi.

Olayın yaşandığı bölgedeki plajdan numune alınarak bağımsız bir laboratuvarda tahlil yaptırıldığını anlatan Olkaç, numunede herhangi bir soruna rastlanmadığını sözlerine ekledi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi