Efeler Gazetesi

İNSANIN YARATICILIĞI, YAPAY ZEKANIN YARATICILIĞINDAN DAHA FAZLA

İNSANIN YARATICILIĞI, YAPAY ZEKANIN YARATICILIĞINDAN DAHA FAZLA
10 Ocak 2023 - 17:55

20 yıldan bu yana dijital reklam alanında hizmet veren ve birçok farklı projede imzası olan 1.618 Digital Agency kurucu ortaklarında Sefa Karahan, reklam sektörünü değerlendirdi. Dijital kültürün gelişmesiyle medyanın çok parçaya bölündüğünü ifade eden Karahan, bu değişimle medya imparatorluklarının tabana indiğinin altını çizdi.

Medyadaki değişimle, reklam sektörünün de değiştiğini ifade eden Karahan, ‘’Eskiden reklamcılık bir fikri filme, açık havaya veya masaüstü yayıncılığa taşımaktı. Etkisi çok büyük olurdu ya da olmazdı. Reklam reklamdı, harcanan paranın %50’si de boşa gidebilirdi. Ama bu ne reklam verene ne de reklamcılara söylenmezdi bile. Çok çok iyi bir fikir büyük etkiler yaratsa dahi bu reklamın ne kadarının satışa gittiği ne kadarının tanıtıma gittiği de pek anlaşılamıyordu.

Eski reklamcıların büyük kısmı dijitalin bu kadar hızlı büyüyeceğini tahmin edemediler. Ve uyum sağlayacak zamanları olmadı. Hedef kitle hızlı bir şekilde gazeteleri, radyoları, dergileri ve en son da TV izlemeyi bırakmaya başladı. Dijital de kendi mecralarını yaratarak cep telefonu, bilgisayar ve tabletlerden oluşmaya başladı’’ diyerek reklam verenin nasıl bir yol izlemesi gerektiğine dair fikirlerini paylaştı.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLAMIŞ OLAN KAZANACAK

Reklam verenlerin zamanı yakalaması gerektiğini söyleyen Karahan, ‘’Dönemin popülerliğine, gündeme ve anın ruhuna uygun politikalar belirlenmeli. Tüm markaların dijitale moda olarak girip işe yaramayan projelerle vakit kaybetmekten ise konuyu içselleştirip, verimliliği artıracak şekilde hareket etmeleri gerekir.

Artık dijital araç ve gereçler markaların silahı haline gelmeli. Bu da dijitalleşmede tüm süreçleri tamamlamış şirketlerin dijital iletişimin imkanlarından faydalanmalarını daha kolay hale getirecek. Bu dönüşümü tamamlamış markaların reklamları da düşünülmüş olacak. Çünkü bu alan fırsatların çok büyük olduğu bir alan.

UCUZ AJANS DEĞİL YARATICI AJANS DÖNEMİ

Bu pazar Türkiye ile de sınırlı değil. Yurtdışı için dijital pazarlama kanalları sonuna kadar açık. Ayrıca ayrılan pazarlama bütçesini iyi optimize edebilecek farkındalığa sahip bir markanın geleceği tasarlaması daha kolay. Çünkü ürün ve hizmetine kimlerin ilgisi olduğunu çok net görmüş olacak.’’ diyerek bu alanda firmaların nasıl bir yol haritası çizmeleri gerektiğini tarif etti.

İnsanın dijital alandaki en büyük kozu yaratıcılık diyerek sözlerine devam eden Karahan, yapay zekâ veya üçüncü parti yazılımların yaratıcılığı tam anlamıyla oluşturacak algoritmalara sahip olmadığını belirtti. Yaratıcılığın epey uzun bir yolu olduğuna inanan Karahan, artık reklam veren tarafında ucuz ya da kabiliyeti düşük ajansları seçme döneminin sona ereceğini düşünüyor. Burada da yaratıcı kabiliyeti yüksek olan ajansların kazanacağını, günümüzde ürün-hizmetini önce lokalde sonra globalde gösteremeyen bir markanın geleceğe açılmasının mümkün görünmediğini söyledi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi