Efeler Gazetesi

Depremde can kaybı bin 541’e yükseldi

Depremde can kaybı bin 541’e yükseldi
06 Şubat 2023 - 19:10

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde son bilançoyu açıkladı.

Oktay’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle: “145 artçı deprem yaşadık. Bunların 3’ü 6’dan daha fazla büyüklüğe sahip. 5 ve 6 arasında da 15 depremimiz var. Yine çalışmalarımız belirli aralıklarla sizlerle paylaşıldı. Cumhurbaşkanımız şu an fiilen Külliye’de tüm afet yönetiminin başındadır. Bakanlarımızda faaliyetlerini yürüyor.

Kahramanmaraş’ta 234 kaybımız var. Bin 700 yaralımız. Var. ve 310 yıkılan binamız. Var. Hatay’da 520 kayıp, 700 yaralı ve bin 278 yıkılan binamız var. Osmaniye’de 205 hayatını kaybeden vatandaşımız, bin 3 yaralımız ve 101 yıkılan binamız var. Adıyaman’da 20 kaybımız, 200 yaralımız, 600 yıkılan binamız var. Diyarbakır’da 46 vefatımız, 557 yaralımız ve 20 yıkılan binamız şu ana kadar tespit edilen.

Şanlıurfa’da 30 kaybımız bin 71 yaralımız ve 201 yıkılan binamız mevcut. Gaziantep’te 309 kaybımız bin 597 yaralımız, 581 yıkılan binamız mevcut. Kilis’te 13 kaybımız 244 yaralımız ve 50 yıkılan binamız mevcut. Adana’da 58 kaybımız, 720 yaralımız ve 24 yıkılan binamız mevcut. Malatya’da 106 kaybımız var. Bin  941 yaralımız  ve 300 yıkılan binamız var. Bu arada Elazığ’da da 6 yıkılan binamızın olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Toplam bin 541 hayatını kaybeden vatandaşımız var. 9 bin 733 yaralımız ve 3 bin 471 yıkılan binamız var. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Tüm ekiplerimiz olarak elimizden gelen tüm çabayı tüm bakanlıklarımız ilgili birimlerimiz bütün güçleriyle sahada gayret göstermektedirler.

Şu an itibariyle baktığımızda sahada 9 bin 698 arama kurtarma personeli bulunmakta. 14 bin 720 personelle sahadayız. An itibariyle gerekli ekipman ile birlikte. Acil olan bizim için barınma beslenme ve enerji kaynağı. Ulaşım şartları. Oldukça ağır seyretmekte.  Yeni kazalara yeni afetlere sebebiyet vermemeyle ilgili de olabildiğince hassas davranıyoruz. Karada da belirli bölgelerde kapalı yollarımız var. Malzemelerin ulaştırılması konusunda biraz işimizi zorlaştırıyor.

Enerji konusu haberleşme ve ısınmayla doğrudan alakalı. Olabildiğince kontrollü vermeye çalıştık. Şuan itibariyle 6 ilimizde sadece 11 trafo merkezimizde elektrik verilememekte. Diğerlerinin tamamına kontrollü veriliyor. Okullarımız 13 Şubat’a kadar tatil edildi. Yurtlarda öğretmen evlerinde kapalı spor salonlarında buralar barınma amaçlı değerlendirilecek. Üniversitelerimizde YÖK eğitime ara ermiş durumda.

Barınma ve beslenmede çadırlar, ısıtıcı battaniye diğer illerden de sevk etmiş durumdayız. Henüz ulaşmayan varsa yolda olduğunu vatandaşlarımızın bilmelerini arzu ederim. Mobil mutfaklar, aşevleri, ikram araçları tüm illerimizde kurulmuş durumda.  Beslenme faaliyetleri defilen devam etmekte.

Yurt dışından gelen yardımlar var onları da yine afet bölgerine yönlendiriyoruz. Bölgedeki tüm barajlar DSİ tarafından denetlenmiştir. Bazı barajlarda yüzeyde çatlakların olduğunu, yapısal bir risk olmadığını gördük. Bu çalışma ciddi şekilde devam ediyor. Barajların tamamını kontrol ediyoruz.

Fırınlardan vatandaşlarımız ücretsiz şekilde kemekelrini alabilirler bunu da buradan duyurmuş  olalım. Tekrardan hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu defa yaşadığımız afet belki 100 yılda görebileceğimiz afetti. Çok hızlı şekilde sahaya müdahil olmaya çalışıyoruz. Özellikle dikkat çekmek istediğim konu AFAD dışından yapılan açıklamalara itibar edilememesi. Yanlış yönlendirmelere karşı dikkatli olunmasını birkez daha ifade etmek isterim.”

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi