Efeler Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirvesi’ne katılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirvesi’ne katılıyor
19 Temmuz 2022 - 23:31

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirvesi’ne katılıyor.

“İran  Cumhurbaşkanı Sayın Reisi, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum zirve toplantılarımıza ev sahipğliği yapan İran halkına teşekkür ediyorum.

Suriye’deki kiriz kaynaklı meydan okumalar görüşmeyi gerekli kılıyor. Biriyle mücadele için diğerinin taşeron gibi kullanılmasını kabul etmiyoruz. Milli güvenliğime kasteden şer odaklarını sınırlarımızdan koparıp atmakta kararlıyız.

Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik terör örgütünün topraklardan sökülüp atılmasıdır. Türkiye güney sınırı boyunca hem sınırları korumuş hemde düzensiz göçü engellemiştir. Tavizsiz mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu formatta en son 2019’da Ankara’da bir araya gelmiştik. Önümüzdeki dönemde İnşallah daha sık görüşme fırsatı bulacağız. Terör örgütleriyle mücadelemiz her daim sürecektir. PKK, YPG, hepimizin ortak meselesidir. Bugüne kadar sergilediğimiz işbirliğini sürdürerek bu hedeflere birlikte ulaşacağımıza inanıyorum. DEAŞ, PKK, YPG ve diğer tüm terör örgütleriyle mücadele kesintisiz sürdürülmelidir.

Milli güvenliğimize tehdit olan grupları Suriye’den dağıtmakta kararlıyız. İran ve Rusya’dan teröre karşı mücadelemize destek bekliyoruz. Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik, ülkenin YPG/PKK’dan kurtulmasını sağlamaktır. Teröre karşı mücadelemiz terörü kim savunursa savunsun devam edecek.

YPG/PKK, dış desteklerle Suriye’yi bölüyor. Türkiye buna kaygısız kalamaz. Bölgemizin geleceğinde bölücü teröre ve uzantılarına yer olmadığının kesin olarak anlaşılması gerekiyor. İran ve Rusya’nın endişelerimizi anladıklarını görüyoruz. Ancak sadece söz, kafi değil.

Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör örgütünün sığındığı bu limanları temizlemenin vakti esasen çoktan gelmiştir.

Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri de Astana sürecinin önemli gündem maddelerinden biridir.

Anayasa Komitesi gayretlerimiz sonucu faaliyete geçmiş bugüne kadar 8 defa toplanmıştır. Önümüzdeki hafta yapılması planlanan 9. toplantının ertelenmesi üzücüdür. Unutmayalım ki Anayasa Komitesi’nin başarısızlığı Astana sürecinin başarısızlığı olarak görülmektedir. Toplantı, BM’nin kolaylaştırıcılığıyla BM merkezlerinden birinde görüşülerek sağlanmalıdır.”

Bu sürecin nasıl hızlandırılabileceğini istişare edeceğiz. Suriyeli sığınmıcapıların ülkeerin ülkelerine geri dönüşleri de Astana görüşmemizin temelidir.

PKK-YPG dış destekle Suriye’yi bölüyor. Muhalefet kanadı Türkiye’nin telkinleriyle masada bulunuyor.  Astana süreci öncü rölünü kaybetmemelidir. Özellikle sivilleri hedef alan saldırılar siyasi çabalarımızı baltalıyor. Suriye’nin toprakları huzurlu dönüşü temin edilmelidir. Türkiye BM’nin bu yardımlarını kolaylaştırmak için her türlü desteği vermiştir. BM sınır ötesi mekanizması 6 ay için uzatıldı. Sayın Reisi’ye bana ve heyetime gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi