ÇOK SIK CEP TELEFONU KULLANMAK BOYUN FITIĞI YAPIYOR

ÇOK SIK CEP TELEFONU KULLANMAK BOYUN FITIĞI YAPIYOR

Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle ekran başında geçirdiğimiz süre her geçen gün artmakta. Önceleri cep telefonu ile sadece görüşme yapabiliyorken günümüzde bankacılık işlemlerinden, yemek siparişine kadar günlük hayattaki birçok işimizi akıllı telefonlar ile yapmaktayız.

Çok sık cep telefonu kullanımının bir takım sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Özel Medinova Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr Fatih Kahvecioğlu;

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada cep telefonu nesli olarak adlandırılan 8-30 yaş grubundaki bireylerin günde en az 80 kez akıllı telefonlarının ekranına bakmakta olduğu gözlenmiştir. Neredeyse tüm yaşam alışkanlıklarımızı değiştiren akıllı telefonlar bazı sağlık sorunlarını da arttırmaktadır. Sık sık ve uzun süre boynu öne eğerek telefon ekranına bakmak boyun ve sırt omurlarını, omurga bağlarını ve kaslarını olumsuz etkilemektedir. Uzun süreli boynu öne eğerek telefon kullanımı sonrası çıkan sağlık sorunları ‘Cep Telefon Boynu Sendromu’ olarak adlandırılmaktadır.

Çocuk ve ergenlerin baş-vücuda oranının erişkinlere göre daha büyük olmasından dolayı bu yaş guruplarını cep telefonu boynu sendromunda daha fazla etkilenmekte olduğunu belirten Fizink Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr Fatih Kahvecioğlu, dik duruşta baş boyuna 5kg.lık yük uygularken boynun 60 derece öne eğildiği pozisyonda bu yük 27 kg.a çıkmaktadır. Bu yüklenmenin uzun süreli olması sonrası boyun kaslarında kasılmalar, sırt ve bele yayılan ağrı, kollarda uyuşma ve karıncalanmalar gözlenmektedir. Sonuçta kamburluk, erken omurga kireçlenmesi ve hatta boyun fıtıkları da gelişebilmektedir.

Kramp ve ağrının yayılmasıyla uyku bozukluğu, nefes darlığı ve göğüs ağrısı da bu sendromda görülmektedir.

Cep Telefonu Boynu Sendromunun önlenmesi için;

-Telefon/tablet kullanımı azaltılmalı

-Telefon ekranında daha büyük fontlar ve kontrast temalar seçilerek uzak mesafeden daha kolay okunur hale getirilmeli

-Telefon kullanılacaksa baş dik pozisyondayken iki elle baş hizasına getirilerek kullanılmalı ya da telefon standı kullanılmalı

-Düzenli germe egzersizleri yapılmalıdır.

Halen toplumda en fazla iş gücü kaybına bel ağrıları sebep olmaktayken otoritelere göre önlem alınmazsa 10 yıl içinde Cep Telefon Boynu Sendromu çalışanlarda en çok maddi kayba yol açan hastalık olacaktır.

Cep Telefonu Boynu Sendromu sonucu gelişen omurga ağrılarının tedavisinde Fizik Tedavi ve egzersizler oldukça faydalı olmaktadır. Hastanın duruş bozukluklarının giderilmesi, cep telefonu kullanımının azaltılması ve Fizik Tedavi uygulamaları omurga kireçlenmesi ya da boyun fıtığı gibi ileri omurga hastalıklarının gelişmesini engeller.

Akıllı telefonlarının dokunmatik ekranlarını sık kullanmak aynı zamanda el parmaklarında ağrı ve ilerleyen dönemlerde baş parmak eklem bozukluklarına da neden olmaktadır. Baş parmağın sıkça kullanıldığı kaydırma, büyütme hareketlerinde parmak eklemleri uzun süre uygunsuz açılanmaya maruz kalır. Eskiden yalnızca terzilik gibi baş parmağın sık kullanıldığı işlerle uğraşanlarda görülen bu hastalık artık gençlerde de sık rastlanmaktadır.

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonlarının bağımlılık düzeyinde kullanılması kas ve eklem sağlığımızı olumsuz yönde etkilemekte, önlem alınmazsa kalıcı sakatlıklara yol açmaktadır.

Nöbetçi Eczaneler!

YORUM ALANI

Yorum Yok