Efeler Gazetesi

Cihanoğlu Kulesi ve Konağı Turizme kazandırılıyor

Cihanoğlu Kulesi ve Konağı Turizme kazandırılıyor
19 Aralık 2022 - 19:20

Cihanoğlu Kulesi’nin Restorasyon ve Rölöve çalışmaları başlıyor

Koçarlı’nın tarih kokan sembolü olan Cihanoğlu Kulesi ve Konağı’nın restorasyon ve röleve projesi ile ilgili çalışmalar başlıyor.

Cihanoğlu Kulesi ve Konağı ile birlikte çevresi için Koçarlı Belediyesi tarafından hazırlanan ve Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunulan restorasyon projesinin geçtiğimiz aylarda onaylanmasının ardından, İzmir Rölöve ve Anıtlar Ege Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak olan ihale sonrası restorasyon ve rölöve çalışması ile önümüzde ay başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenek aktarılacak olan restorasyon ve rölöve projesi çalışmaları öncesinde Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Atmaca, Röleve ve Anıtlar Ege Bölge Müdürü Sibel Dönmez ve beraberindeki heyet ile birlikte Cihanoğlu Kulesi, Konağı ve çevresinde inceleme gerçekleştirdiler.

Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, Koçarlı’nın tanıtımında önemli bir konuma sahip olan Cihanoğlu Kulesi ve Konağı’ndaki restorasyon kapsamında hayata geçecek olan düzenlemelerin ilçenin turizm potansiyeline çok önemli katkı sağlayacağını söyledi. Başkan Kaplan “Çalışmalar tamamlandığında burası da Adnan Menderes Demokrasi Müzesi ve Çakırbeyli Köylü Pazarı ile bütünleşecek. Koçarlı daha da gezilmeye, görülmeye değer bir yer haline gelecek” dedi. Kule ve konak etrafındaki alanlarda da ayrıca yine tarihi dokuya uygun sokak güzelleştirme çalışması yapılacağını da söyledi.

Başkan Kaplan, Cihanoğlu Kulesi, Konağı ve çevresinde gerçekleştirilecek olan çalışmalar ile ilgili Ankara ziyaretinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüştüklerini belirterek, “1700’lü yıllardan kalma Kanuni Sultan Süleyman tarafından Cihanoğlu Beyliği’ne vakfedilmiş bir alan burası. Bu proje uzun yıllardır Koçarlı’da konuşulan bir projeydi. Koçarlı ilçemizde ilgili tüm yatırımlar sürerken biz de belediye olarak tarihimize de sahip çıkmak istedik. Konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Mehmet Nuri Ersoy ‘siz yasal zemindeki problemleri halledin, biz de restorasyon, rölöve ve turizme kazandırılması noktasında biz de ne gerekiyorsa yapacağız’ sözünden hareket ile enerjimizi bu yönde harcadık. Kamulaştırma meselesini çözdük, belediye olarak üzerimize düşen restorasyon ve rölöve çalışmalarını tamamladık. Bu tip çalışmalar çok zaman alsa da biz 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde; kamulaştırma, restorasyon ve rölöve çalışmalarını, anıtlar proje çalışması ile Anıtlar Kurulu’ndan geçmesini sağladık” diye konuştu.

*10 BİN METREKARELİK ALANI TURİZME KAZANDIRAĞIZ*

Gerçekleştirilecek restorasyon ve rölöve çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Kaplan, “Cihanoğlu Kulesi ve Konağı’nın bulunduğu bu alan dışarısında 5 bin metrekarelik bir pazar yeri var. Orayı da sisteme entegre haline getirdik. Yaklaşık 10 bin metrekare alan içerisindeki alanda gerçekleştirilecek çalışmalarla burayı turizme kazandıracağız. Tarihimizi yaşatarak, o dokuyu orijinaline döndürerek gelecek kuşaklara aktarmanın derdindeyiz. Belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bizim de tahsis ettiğimiz 5 bin metrekarelik alan içerisinde köylü pazarı, yöresel ürünlerin satıldığı alanlar, hediyelik eşya stantları, yeme-içme alanları ve otopark gibi bu bölge ile entegre olacak şekilde alanları da ilçemize kazandıracağız. Kent müzesi de bu proje dahilinde gerçekleştirilecek olan çalışmalardan bir tanesi. Çalışmalar tamamlandığında burası da Adnan Menderes Demokrasi Müzesi ve Çakırbeyli Köylü Pazarı ile birlikte bütünleşecek ayrıca kafe, otopark ve çocuk oyun alanları yapacağız. Koçarlı daha da gezilmeye, görülmeye değer bir yer haline gelecek” ifadelerini kullandı.

*YAKLAŞIK 50 MİLYON LİRAYA MAL OLCAK*

Restorasyon ve Rölöve çalışmaları ile çevre düzenleme çalışması projesinin yaklaşık 50 milyon liraya mal olacağını ifade eden Kaplan, “2023 yılının ilk ayında proje başlayacak ve ihaleleri yapılacak. 2024-2025 yılı içerisinde de milletin hizmetine ve kullanımına açacağız. Bu tarihi projenin Koçarlı ve Aydın’a değer katacağından hiçbir şüphem yok. Koçarlı’yı gezilmeye ve görülmeye değer bir ilçe haline getireceğiz” diye konuştu.

Başkan Kaplan ayrıca “Ben çalışmalarımıza en başından bu yana desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımız, Aydın Valimize, AK Parti Aydın Milletvekillerimize, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürümüze, Röleve ve Anıtlar Ege Bölge Müdürü ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum ” diye konuştu.

*TARİHİMİZİ GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ*

İnceleme gezisi sonrası açıklama yapan AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Cihanoğlu Kulesi ve çevresindeki yapılarla ilgili kamulaştırmanın yapıldığını ve projelerin hazırladığını ifade ederek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız burayı ele aldı. Yetkili arkadaşlarımız da burada. Burayı inşallah turizme kazandıracağız, tarihimizi koruyarak gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktaracağız” dedi.

*“KOÇARLI KENT TARİHİ İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK”*

Koçarlı Cihanoğlu Kulesi ve Konağı’nda gerçekleştirilecek olan restorasyon çalışmalarının ilçenin kent tarihi için önemli olduğunu ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, “Bu projenin Koçarlı Kent tarihi için bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Belediye Başkanımız Nedim Kaplan beyefendi en başından beri burası için güçlü bir vizyon ortaya koydu. Bizler de onun enerjisi ile birlikte burada gerekli çalışmaları süratle tamamlamak noktasında el birliği ile çalıştık. Bugün geldiğimiz noktada Kültür ve Turizm Bakanımız bu projeyi 2023 Yatırım Programı içerisine dahil etti. 2023’ün ilk ayları ile birlikte burada fiziki çalışmalar başlayacak” dedi. Haber Merkezi

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi