Efeler Gazetesi

CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN KANUN TEKLİFİ: “AYDIN’A İSTİKLAL MADALYASI VERİLSİN!”

CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN KANUN TEKLİFİ: “AYDIN’A İSTİKLAL MADALYASI VERİLSİN!”
06 Eylül 2022 - 14:41

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül Kurtuluş Savaşı esnasında verdiği mücadele ve üstün başarı nedeniyle Aydın’a İstiklal Madalyası verilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, 15 Mayıs 1919 tarihinde başlayan İzmir’in işgalinin hemen ardından direniş hareketlerinin başladığı ve zamanla direnişin bölge genelinde örgütlendiği yer olan Aydın’a İstiklal Madalyası verilmesi için TBMM Başkanlığı’na Kanun Teklifi verdi.

Bülbül, Aydın’da kahraman efelerce yakılan direniş ateşi önce bölge halkının yurdun düşman işgalinden kurtarılması umutlarını yeniden alevlendirdiğini daha sonra tüm Anadolu’ya yayılarak bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu müjdelediğini vurguladı. “Aydınlıların düşman işgali karşısında gösterdikleri vatanseverlik ve verdikleri mücadele elbette ki tarihteki yerini almıştır. Ancak bunun yanında Aydın iline İstiklal Madalyası verilmesi de yerinden olacaktır” diyerek teklifin gerekçesinde şunları belirtti:

“Aydın; 15 Mayıs 1919 tarihinde başlayan İzmir’in işgalinin hemen ardından direniş hareketlerinin başladığı ve zamanla direnişin bölge genelinde örgütlendiği yer olmuştur. Çete Ayşe Efe, Hacı Süleyman Efendi, Sökeli Cafer Efe, Hüseyin Efe, Mesutlulu Mestan Efe gibi vatanseverler Batı Anadolu bölgesindeki dağınık milli heyetlerin toparlanabilmesi sağlanmış, Yunan işgalinin ilerleyişi düzenli ordu kuruluncaya kadar kısmen de olsa engellenebilmiştir.

DİRENİŞ ATEŞİNİ AYDIN YAKTI

Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, teşkilatlı ve milli şuurla yapılmış ilk baskın olarak kabul edilen Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının Yunan işgaline karşı olan ilk bakın olan Malgaç baskını bunlardan biridir. Başarılı olmasıyla bölgedeki halkın kendine güveni gelmiş ve edinilen başarı sadece sayısal olarak değil, yerel direnişin örgütlenmesinde ve giderek ulusal direnişe dönüşmesinde öncü bir rol oynamıştır. Aydın’da örgütlenen milli güçler sadece Yunan işgaline direnmekle kalmamış Demirci Mehmet Efe kumandasında efelerden oluşan kuvvetlerle, milli mücadele karşıtı Bolu, Düzce, Anzavur ve Delibaş isyanlarının bastırılmasında önemli hizmetlerde bulunmuştur.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi