Efeler Gazetesi

CHP’den zam protestosu

CHP’den zam protestosu
13 Nisan 2022 - 0:09

CHP Aydın İl Kadın Kolları öncülüğünde bir araya gelen partililer, hayat pahalılığı ve zamları protesto etti. CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, “Cumhuriyet Halk Partisi halkımızın umududur. Bu zor günlerden aydınlık günlere hep beraber çıkacağız” dedi

CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanlığı’nca Atatürk Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte hayat pahalılığı ve zamlar protesto edildi.
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, ülkedeki ekonomik krizin derinliğinin günden güne arttığına dikkati çekerek, “Alım gücümüz gittikçe düşüyor. Asgari ücretle geçinen bir aile ayın sonunu bile getiremezken, her gün her şeye zam geliyor. Borcu borçla döndürerek hayatını devam ettirmeye çalışan mutsuz ve geleceği için umutsuz bir halk yarattınız. Bir yandan ülkede sinemanın lüks olduğu algısı ile milyonlarca kişinin izlediği filmden örnek verenler, diğer yandan temel ihtiyaçlarını alamayan, mutfakta tenceresini kaynatamayan bir halk var” dedi.
Hayat pahalılığı ve zamlardan en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğini belirten Özdemir, “Öğrenciler mağdur oldu. Alım gücünün düşmesi sonucu vatandaşlar; et, süt, peynir, yumurta gibi en temel gıdalara bile ulaşamadığı için anneler çocuklarını besleyemiyor. Kız çocuklarının yüzde 85’i, oğlan çocuklarının yüzde 68’i kansızlıkla mücadele ediyor. Ekonomik zorluk yetersiz beslenmeye sebep oluyor. Okula aç giden beslenmesini götüremeyen çocukların ders başarısı da düşüyor. Eğitimde dünyada başarı sıralamasında en gerilerdeyiz” ifadelerini kullandı.
“ŞAKA GİBİ ZAM”
“Son üç ayda benzine yüzde 102, motorine yüzde 113, LPG’ye yüzde 29 zam geldi” bilgisini veren Özdemir, “Son bir yılda Avrupa ülkelerinde yıllık enerji enflasyon oranlarına bakıldığında yüzde 90 ile akaryakıta en çok zam gelen ülke açık ara Türkiye oldu. Doğalgaz fiyatlarına 1 Nisan itibariyle şaka gibi zam yapıldı. Konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 35, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 50, elektrik üretimi için kullanılan doğal gaza yüzde 44.30 zam geldi” değerlendirmesinde bulundu.
“AKP’NİN HİÇBİR ÇÖZÜMÜ YOK”
Hayat pahalılığına pazardaki fiyatlar üzerinden örnekler veren Özdemir, “Bir gerçek var ki vatandaş hayat pahalılığı karşısında isyanda. Elektrik, doğalgaz, kira derken mutfak harcamalarına bir şey kalmıyor. Tencereler kaynamıyor. Tencerelerde aş değil, dert kaynıyor.
Derin yoksulluk öğün sayısını azalttı. Sonu gelmeyen zamlarla elektrik, doğalgaz faturaları vatandaşa zulüm. Vatandaş faturasını ödeyemiyor. Doğalgazını açmıyor, elektriğini kullanamıyor. Faturasını ödeyemeyenlerin elektrikleri kesiliyor. Vatandaşa nasıl geçindiklerini sorduğumuzda , ‘yemek öğünlerini azalttık, mutfaktan kıstık, kalın giyinip evi ısıtmıyoruz, ütü yapmıyoruz, daha az çamaşır yıkıyoruz’ gibi cevaplar alıyoruz. AKP iktidarının vatandaşına verebileceği hiçbir gelecek vaadi, umudu ve çözümü yoktur. Ne emeklisi, ne genci, ne işsizi, ne çiftçisi, ne öğretmeni, ne sağlık çalışanı yaşam şartlarından memnun değil” sözlerine yer verdi.
“YOKSULLUĞU BİTİRECEĞİZ”
CHP’li belediyelerin sosyal belediyeciliği tam anlamıyla uyguladığına dikkati çeken Özdemir, “CHP iktidarında sosyal devletin gereği olarak yoksulluğu, yoksunluğu bitireceğiz. İktidara geldiğimizde hayata geçireceğimiz aile destekleri sigortası ile kişinin doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamı devlet güvencesine alınacaktır. Aile destekleri sigortası ile ailede gençler, Kadınlar, yaşlılar, engelliler, Çocuklar için ek desteklerle, devlet güvencesiyle sigortalanmış olacak. Aile Destekleri Sigortası kapsamında yurttaşlara ödenecek olan aile gelir desteğini hanelerdeki kadınların hesaplarına yatıracağız, kadınları ekonomik açıdan güçlendireceğiz.
Gençlere pozitif ayrım yapacağız. Cumhuriyet Halk Partisi halkımızın umududur. Bu zor günlerden aydınlık günlere hep beraber çıkacağız. Gelecek kaygısı duymadan, ekonomik sıkıntı çekmeden yaşayacağımız güzel günler yakındır. Halk gereken cevabı vermek için seçimi bekliyor. Yapılacak ilk seçimde vatandaş yaşama hakkını elde etmek için, yoksulluğu bitirmek için, evlatlarının geleceği için en güzel cevabı seçim sandığında verecek ve liyakatli, dürüst kadrolarla bu çürümüş düzeni hep birlikte değiştireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Etkinliğe katılanlar ‘Geçinemiyoruz’, ‘Zam değil güncelleme diyorlar, aklımızla alay ediyorlar’, ‘Yandaş dersem çık, halk dersem saklan’, ‘Geliyor gelmekte olan’ yazılı pankartlar taşıdı.
Protestoya CHP İl Başkanı Ali Çankır, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Barış Altıntaş, CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin, CHP Kadın ve Gençlik Kolları’nın başkan ve üyeleri ile partililer katıldı. YENİ KIROBA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi