Efeler Gazetesi

Çevrecilerden JES eylemi

Çevrecilerden JES eylemi
08 Kasım 2021 - 14:39

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) üyeleri, zeytinlik alanlarda bulunan jeotermal enerji santrallerine (JES) karşı eylem yaptı. JES’lerin tarım alanlarına göz diktiğini savunan çevreciler, “Aydın’ı JES’lere teslim etmeyeceğiz” mesajı verdi.

Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda bir araya gelen AYÇEP üyeleri, tarım alanlarına kurulan JES’leri protesto etti.
Grup adına açıklamalarda bulunan AYÇEP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Ali Emek, “Bilindiği üzere kurak geçen bir yaz mevsimi yaşadık. Bunun üzerine hem bakanlıklar hem siyaset, hem de siyaset STK kurum/kuruluşlar nezdinde çokça kuraklık meselesi dillendirildi, tartışıldı, çözümler üretildi. Hal böyleyken gün geçmiyor ki kasaplardaki et neyse de pazardaki meyve-sebze tezgâhlarının yüzünü de unutuyor hale geleceğimiz zamanlarda yaşamaktayız. Artan fiyatlar insanların en temel ihtiyaç malzemeleri alamaz hale getirmiştir. Bu meselenin özüne bakıldığında ise tarımın desteklenmemesi, tarımsal alanların korunmaması, ormanlık ve tarımsal alanların kentsel ve sanayi ihtiyaçlar için kullanılması en önemli nedenler arasında sıralamak mümkündür” ifadelerini kullandı.
“GÖZ DİKTİLER”
Aydın’ın Türkiye’de tarımsal üretimin dinamiklerinden biri olduğuna dikkati çeken Emek, “Ancak artan kentleşme ve sanayileşme baskın altında tarımsal ve orman alanları hızla tahrip etmektedir. En temel üretim maddelerinden biri olan incirde rekolte düşmüş, vatandaş tezgâh fiyatları nedeniyle incirin yanına uğrayamaz hale gelmiştir. Hem çevresel tahribatlar, hem de tarımın desteklenmemesi, üretim girdi maliyetlerinin yüksekliği durumu bol hale getirmiştir.
Bunlar yetmezmiş gibi şimdi de Aydin’in topraklarından milyarlarca lira kazanç sağlayan jeotermal patronları Aydın’ın zeytin bahçelerine göz dikmişlerdir. Her yıl kârlarına kâr katan bu şirketler 3573 Sayılı Kanunun Zeytin Ağaçlarını ve Zeytincilik alanlarını koruyan 20. maddesi tadil etmek istemektedirler. Şimdiye kadar Aydın’ı zehirlemeye çalışan bu şirketler şimdi de tarımsal üretim yapılan alanlarımıza göz dikmişlerdir. Hali hazırda ettikleri kar yetmemiş olacak ki soframızdaki zeytine dahi göz koymaktadırlar” görüşlerine yer verdi.
“KORUMA STATÜLERİ GENİŞLETİLMELİ”
Aydın milletvekillerine, yöneticilere ve Aydınlılara seslendiklerini belirten Emek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Aydın’daki jeotermalcilere zeytinlik alanların açılması Aydın’ın geleceğini yok edecektir. Geleceğimiz tarımda, geleceğimiz gıdada, geleceğimiz pınarlarımızda, geleceğimiz yeşil bir Aydın’dadır. Bu nedenle Aydin’in ve ülkemizin tarımsal ve orman alanları için bir an önce var ise koruma statüleri genişletilmeli, yoksa koruma statüleri konulmalıdır. Birkaç kişinin zenginliği için yarın tüm Aydın yok olmayla karşı karşıya kalacaktır. Sürecin takipçisi olacağımızı ve Aydın’ı JES’lere teslim etmeyeceğimizi tekrar ilan ederiz.”

Basın açıklamasına Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Barış Altıntaş, CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin ile CHP Efeler Belediye Meclis Üyesi Altan Kemerci de katıldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi