Efeler Gazetesi

Çevre kirliliğine dikkati çektiler

Çevre kirliliğine dikkati çektiler
18 Eylül 2022 - 1:30

Dünya Temizlik Günü nedeniyle Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği üyesi Nawal Algeedi ve EKODOSD Derneği’ne ziyarete gelen çoban doktor olarak bilinen tıp öğrencisi Nursel Yardımcı Kuşadası sahili, kayalıklar, çiçeklik ve mazgallarda çevreye atılan sigara izmaritlerini topladı. Toplanan izmaritlerden izmarit balık resmi yaptılar.

Dört mevsimi çeşitli zaman dilimlerinde yaşadığımız Aydın’da kış ayındaki soğuklardan geçip yaz aylarına girmeyi dört gözle bekleriz. Deniz kıyısı olan Aydın’da Kuşadası ve Didim yaz aylarında nüfusları iki hatta üç katına çıkar. Deniz, kum ve güneş nedeniyle yazın sıcağından şehirlerden kaçıp gelen yerli ve yabancı turistler serinlemek için denize girip bütün bir senenin yorgunluğunu üzerlerinden atarlar. Sigara alışkanlığının küçük yaşlara kadar indiği ülkemizde sıklıkla kullanılan içecektir. Çoğu kez sahil bantlarında kumsallarda, cadde ve sokaklarda, çiçeklerin içlerinde, mazgalların içinde çok rastlarız. Sigara izmaritlerinin çevreye verdiği kirlilik nedeniyle 17 Eylül Dünya Temizlik Günü nedeniyle farkındalık yaratmak isteyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği üyesi Nawal Algeedi ve çoban doktor Nursel Yardımcı Kuşadası sahilinde izmarit topladı. Algeedi ve Yardımcı 5 litrelik damacana içerisine taşların ve mazgalların arasından topladıkları izmaritlerle 1,5 saat içerisinde doldurdu. Konu ile ilgili açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği

Başkanı Bahattin Sürücü, çevre temizliğine dikkati çekmek için bu etkinliği düzenleyen dernek üyelerinin topladıkları izmaritlerin çözüm olmadığını dile getirerek çözüm için kamu, sivil toplum kuruluşları ile birlikte hep beraber bir şeyler yapmalıyız açıklamasında bulundu.

SİGARA İZMARİTİNİ NEDEN YERE ATIYORUZ?

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nden etkinlik ile ilgili olarak yapılan açıklamada; “Evinizden sokağa adımınızı attığınız andan itibaren, yerde gördüğünüz ilk atık sigara izmariti olmaktadır. Küçük olması nedeniyle çöp olarak değerlendirilmeyen sigara izmaritlerini yaşamımızın her alanında görmek mümkündür. Yapılan araştırmalarda dünyada trilyonlarca sigara izmariti doğaya, sokaklara, derelere ve denizlere atılmaktadır. Çevre hassasiyetinin en hassas olması gereken turizm kentlerine bakıldığında değişen bir durum olmadığı gibi, sigara izmaritlerini daha sıklıkla görmek mümkündür. Binlerce insanın gezdiği çarşıların sokaklarında adım başına sigara izmaritlerinin atıldığı görülür. Parke taşlarının arasında, gözükmez diye atıldığı yeşil çimenlerin içinde, toplu taşımaya binerken yere atıldığı duraklarda, sıra beklenen bankaların önünde, sokaklar kirletilmesin diye sokuşturulduğu çiçek saksıların içinde, bir konser sonrası meydanın her yerinde, deniz kıyısındaki kumulların içinde, caddelerdeki su mazgallarının içinde ve denizde suyun altında sigara izmaritleri düşüncesizce atılmaktadır. Yerli yabancı binlerce insanın gezdiği deniz kıyısında, taşların arası ve su mazgalların içinin sigara izmaritleriyle dolu olduğu görülmektedir. Özellikle mazgallara atılan sigara izmaritleri, yağmur suyu sistemlerini tıkamakta ya da suyla birlikte denize gitmektedir. Denize karışan sigara izmaritleri zaman içinde mikroplastiklere dönüştüğü yapılan bilimsel çalışmalardan bilinmektedir. Birçok deniz canlısı tarafından plankton diye yutulan mikroplastikler, balıklar sayesinde bizim soframıza kadar gelmektedir” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM İÇİN HEP BİRLİKTE BİRŞEYLER YAPMALIYIZ”

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü söz konusu açıklamasında, “17 Eylül Dünya Temizlik Günü. Bugünden bir deneme yaptık. YK üyemiz Nawal Algeedi ve derneğimizi ziyarete gelen çoban doktor olarak bilinen tıp öğrencisi Nursel Yardımcı 5 litrelik bir su damacanasını taşların arasında topladıkları izmaritlerle 1,5 saatte doldurabildiler. Toplamasının çok zor, yorucu ve sinir bozucu olduğunu söyleyen Naval Algeedi ve tıp öğrencisi Nursel Yardımcı “İnsanlar sigarayı içtikten sonra yere nasıl atabiliyorlar anlayabilmiş değiliz. Her yerde izmarit var. Ne yazık ki içlerinde birçok eğitimli insanların olduğunu, hatta turizmden kazanan insanların dükkanlarının önüne attıkları izmaritin farkında bile olmadıklarını, birçoğunun izmariti söndürmeden yere attıklarını görmekteyiz. Yangınların en büyük nedenlerinden birisi de doğaya atılan izmaritler olmaktadır. İzmaritleri toplayarak çözüm üretmenin mümkün olmadığını gördük bugün. Çözüm için kamu, özel, STK hep birlikte birşeyler yapılmalıdır” dediler. Onların izmaritleri topladığı alanlar gece büyük bir hızla yine dolacak. Denize gidenler ne olacak? İzmaritleri temizlemek mümkün değil, çözüm de değil. Önemli olan atmamak ve attırmamak. Bunun çaresi var aslında. Öncelikle yerel yönetimlerin sigara izmaritlerinin yoğun olduğu noktalara izmarit toplama kutuları yerleştirilmelidir. Mazgalların, izmaritlerin yoğun atıldığı noktalara tabelalar, afişler vb. uyarıcı panolar asılmalıdır. Tüm bunlara rağmen yine atılıyorsa, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’na göre yaptırım neyi gerektiriyorsa denetlenerek bunlar uygulanmalıdır. Dünyada bu tür uygulamalarla kesin çözüme kavuşan örnek ülkeler bulunmaktadır. Singapur’da yere en ufak çöp atanın cezası 1000 dolar ve bir ay da yerleri süpürme cezası verilmektedir. Fransa’da sigara izmaritini yere atmanın cezası 68 Euro’dur. Gerekli denetimler, yaptırımlar ve cezalar mutlaka uygulanmalıdır. Kirleten ödemelidir. Yaşanabilir ve çevre kirliliğinin en aza indirgendiği kent yaratmak için bu tür uygulamalar ve yaptırımlar mutlaka yapılmalıdır” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi