Efeler Gazetesi

Can kaybı bin 651’e yükseldi

Can kaybı bin 651’e yükseldi
06 Şubat 2023 - 21:13

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Hatay’da açıklamalarda bulundu.

“Can kaybı bin 651 oldu. 11 bin 119 kişi yaralandı, 3 bin 471 bina da yıkıldı”

Bakan Koca’nın konuşmasından bazı satır başalrı şöyle:

“Can kaybı bin 651 oldu. 11 bin 119 kişi yaralandı, 3 bin 471 bina da yıkıldı. İskenderun Devlet Hastanemizin eski binası A Blok depremde çöktü. Şu an enkaz altındaki hasta ve çalışanlarımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Yaralıları ambulanslarla özellikle İskenderun’dan Mersin Şehir Hastanesi’ne Hatay’da yaralılarımızı ise Adana Şehir Hastanemize naklediyoruz. Bölge hastanemizde yaralılar için kapasite oluşturduk. Hastanelerimizde tüm sağlık çalışanlarımız tam kadro görev başında. Hava şartlarından ve depremden etkilenen bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekipler sahaya zorlukla ulaşıyor. Devlet oalrak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. Çevre illerden de ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. İl dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi 2 ambulans uçağımız ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Tüm vatandaşlarımızdan dua bekliyoruz. Bu felaketler ancak dayanışma ile aşılabilir.

“Mehmetçiğin emeğini görmeyen bazı gözler, bazı duymayan kulaklar var”

Bakan Akar, açıklamasında şunları söyledi:

“Silahlı kuvvetler ve Milli Savunma Bakanlığı olarak bütün arkadaşlarımızla birlikte çalışmalara başladık. Kriz merkezi oluşturduk. 17 uçakla hava yardım koridoru oluşturduk. Uçaklarımızla ihtiyaç duyulan bütün personeli söz konusu bölgelere ulaştırmak için büyük bir gayret gösterdik. TSK bünyesindeki bizim İnsani Yardım Tugayımız ve onun bünyesinde bulunan 8 adet Doğal Afet Kurtarma Timi ile Kıbrıs’ta bulunan Doğal Afet Yardım Timi de çalışmalarını sürdürmektedir. Sıcak yemek dağıtımı içinde elimizden gelen gayreti gösterdik. Şu ana kadar takriben 15 bin vatandaşımıza ulaştırıldı. Seferde kullanılmak üzere sefer stoklarımızda bulunan malzemelerde bunlarda ilgili makamlara vermek suretiyle kullanmaları için imkan sağladık. Mehmetçik bölgede yardım sağlamaya çalışıyor. Onlara verilen görev ne ise onları yerine getirmenin gayreti içindeler. Burada Mehmetçiğin emeğini görmeyen bazı gözler bazı duymayan kulaklar var. Onlarında bunları görüp özür dilemelerini bekliyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aralılarımıza acil şifalar diliyorum.”

“BOTAŞ’ın ana hatlarında yaklaşık 6-7 tane önemli hasar oluştu”

Bakan Dönmez’in konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

“Yıllardır bu işin içerisindeyim hakikaten böylesini ilk defa gördüm yaşadım, yaşıyoruz. Alt yapılarımızda bu yüksek deprem şiddeti karşısında maalesef dayanamadılar, ciddi hasarlar aldı. Hem elektrik hem de doğalgaz şebekesinde. Ekiplerin büyün arızalara yetişmesi mümkün olamayacağı için biz çevre illerden de ekip takviyesinde bulunduk. An itibariyle ekipler sahada çalışıyorlar. Bazı arzalar kontrollü olarak yapılmaktadır. Zira arama kurtarma ekiplerimiz çalışma yapıyor. Emniyet amaçlı gaz veya elektriği veremiyoruz. Doğalgaz ile ilgili olarak BOTAŞ’ın ana hatlarında yaklaşık 6-7 tane önemli hasar oluştu. Hasarları onarmak üzere de ekiplerimiz intikal ediyor. Bu hasardan dolayı da başta Kahramanmaraş olmak üzere Gaziantep, Kilis ve Hatay’da doğalgaz kesintileri yaşanmaktadır. Akaryakıtla ilgili herhangi bir sorun sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak, aşırı talebe bağlı olarak bazı akaryakıt istasyonlarının önünde yığılmalar meydana geldi. Bazı ödeme cihazlarıyla ilgili sorunlar bize intikal etti. Vatandaşın bu talebini geciktirmeden yerine getirilmesiyle ilgili talimatlarımızı yaptık. Sorun kısmen çözülmeye başlandı. Akaryakıt tankerleri istasyona ulaşmana gecikebiliyor. Hayatına kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.”

Bakan Kirişçi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu deprem bu 100 yıldaki en büyük depremlerden birisi. Öyle ki merkez üssü Pazarcık olmasına rağmen aynı zamanda sınırı aşan bir deprem özelliği de taşıyor. Suriye’de de depremin hasarları olduğunu biliyoruz. Antakyamızın havalimanını kullanamadığımız için Adana’ya geldik. Bakan arkadaşlarımızla birlikte bir eylem planı oluşturmaya çalıştık. Bakanlık olarak 1 uçak 6 helikopter bin 98 araç ve 4 bin 494 çalışanımızla birlikte olay mahalline intikal etmiş durumda. Arkadaşlarımız öz veriyle çalışmalarını yürüyor. Biz DSİ olarak 140 barajımız var bölgede. Bu barajlardan 34 tanesi kritik öneme sahip olduğu için onlara dikkat kesildik. Onlarında sorun oluşturulmaması için gerekli incelemeler yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. Sadece insanlarımızı kurtarmakla değil, yaralı olan hayvanlarımızla ilgili de buna ilişkin Et Süt Kurumu’ndan gerekli alımların yapılması ve gerekli kesimlerin gerçekleştirilmesi yanı sıra bin adet de hayvanlarımızda açıkta kalmasın siye hayvan çadırlarımızı da bu bölgeye dağıttık. Toprak altında kurtarılmayı bekleyen kardeşlerimiz var. İnşallah bu deprem ülkemiz için son olmuş olsun. Ben Aziz milletimize taziyelerimi sunuyorum. Ölenlere rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize de en kısa zamanda şifalar Rabbim ihsan eylesin diyorum.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi