Efeler Gazetesi

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kadınlar günü duyarlılığı

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kadınlar günü duyarlılığı
08 Mart 2022 - 22:38

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı ilk oturumu, Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleşti. 2021 yılında 280 kadının öldürüldüğünü, 217 kadının ise şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu anımsatan Başkan Çerçioğlu, “Öldürülen her kadın için yüreğimiz parçalanıyor” dedi.

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı birinci toplantısı Başkan Çerçioğlu yönetiminde gerçekleşti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelen toplantıda Başkan Çerçioğlu’na ve meclis üyelerine kırmızı karanfil dağıtıldı. Meclis toplantısından önce, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli psikolog Fatmagül Gümüşoğlu Kavruk, meclis üyelerine aile içi şiddet ve farkındalık konulu konferans verdi.
Toplantıda günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Çerçioğlu, “Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Tüm kadınların gününü kutlamak çok isterdim. Fakat bugün, kutlanacak bir gün olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü bir yıl içinde, 2021 yılında 280 kadın öldürüldü. 217 kadınımız ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen her kadınımız için yüreğimiz parçalanıyor” dedi.
“GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI”
Kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkati çeken Çerçioğlu, “Bu sorunun çözülebilmesi için parlamentoda hiçbir parti ayrımı yapmadan, tüm milletvekillerimiz, özellikle kadın milletvekilleri başta olmak üzere gerekli yeni yasal düzenlemeleri yapmalarını diliyoruz. Temennimiz hiçbir kadınımızın katledilmemesi” diye konuştu.
Çerçioğlu’nun konuşmasının ardından kadın meclis üyeleri de görüşlerini dile getirdi.
“TOPLUM OLARAK BAŞARMAK ZORUNDAYIZ”
AK Partili Neşe Menderes, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Meclis’te yapılan farkındalık çalışmasından dolayı emeği geçenleri kutladı. Son dönemde teknolojik gelişmelerle birlikte ‘dijital şiddet’ olgusunun da gündeme geldiğini ifade eden Menderes, “Bunların hepsiyle mücadele etmek gerekiyor. Önce bunu kafaya koymak gerekiyor. Bunu devlet, birey, aile ve toplum olarak başarmak zorundayız” dedi.
Kadın hakları konusundaki yasal düzenlemelerden söz eden Menderes, şiddetle mücadele konusunda kadının lehine birçok çalışma yapıldığını dile getirdi.
“20 MİLYON KADININ GELİRİ YOK”
İYİ Partili Semra Yücel de kadınların toplumun denge unsuru olduğuna dikkati çekerek, “Kadınlar dün cephede düşman güçlerle savaşıyordu. Bugün ise her geçen gün yoksullaşan ülkemizde ekonomiyle savaşmak zorunda bırakılmıştır. Ekonomiyle savaşan kadınlarımızın 20 milyonu herhangi bir geliri olmadan hayatlarını bir başkasına bağlı olarak devam ettirmek zorundadır. Bundan bir yıl önce kadın cinayetleri, kadına şiddet rakamları neyse bugün baktığımızda bunun daha korkunç duruma geldiğini görmekteyiz. Kadın cinayeti haberleri bizleri derinden üzmektedir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün verilerine göre kadına yönelik şiddette birinci, kadın istihdamında ise sonuncuyuz” ifadelerini kullandı.
Yücel, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını da eleştirdi.
“ASLA KARAMSAR DEĞİLİZ”
CHP’li Ayşe Özdemir ise yeryüzünde emekçi olmayan kadın olmadığını ifade ederek, “Kadınların üretim hayatı içinde yer almaları insanlık tarihi kadar eskidir” yorumunu yaptı. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini eleştiren Özdemir, “Şiddet uygulayıp mahkemelerde bahanelerin arkasına saklanan erkekler iyi hal ve tahrik indirimleriyle ödüllendiriliyor. Kız kardeşlerimizin balkonlardan aşağı atılmasına ‘intihar’ kılıfı verilmeye çalışılıyor. Mevcut tablo karanlık olsa da bizler asla karamsar değiliz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir demokrasi sorunudur. Bizler ilk seçimden sonra dostlarımızla birlikte cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmakta kararlıyız” görüşlerini dile getirdi.
Dünya Kadınlar Günü ile ilgili görüşmelerin ardından 10’u ek gündem olmak üzere 29 gündem maddesi komisyonlara havale edildi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi