Efeler Gazetesi

Binalar testten geçirilecek

Binalar testten geçirilecek
14 Şubat 2023 - 19:21

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi, 2001’de önce inşaat ruhsatı alan zemin + 4 kat ve üzerindeki yapıların depreme dayanıklılık testlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz yapılması hususunu oybirliğiyle komisyonlara sevk etti.

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı birinci toplantısı gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Ankara’daki cenaze törenine gitmesi nedeniyle toplantıyı Başkanvekili Evrim Karakoz yönetti.
Toplantının açılışında söz alan AK Parti’li Mustafa Arı, İYİ Parti’li Mevlüt Şahinci ile CHP’li Barış Altıntaş, Kahramanmaraş merkezli depremde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah’tan rahmet, Türk ulusuna başsağlığı dileklerini ifade etti. Parti sözcüleri, cumartesi günü yaşamını yitiren ve dün toprağa verilen CHP önceki dönem Genel Başkanı Deniz Baykal’ın vefatıyla ilgili üzüntülerini de dile getirdi. Başkanvekili Karakoz da taziye dileklerini iletti.
Meclis toplantısında il genelinde 2001 yılı öncesinde inşaat ruhsatı alan zemin + 4 kat ve üzerindeki yapıların karot, beton dayanımı, sıyırma, demir donatı tespit testleri ile rezonans zemin ıslaklık testlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz yapılması konusu da görüşüldü.
“SINIRLAMA OLMAKSIZIN TEST YAPILMALI”
Gündem maddesi üzerinde söz alan AK Parti Sözcüsü Mustafa Arı, gündem maddesine itirazları olmadığını belirterek, “Uygun buluyoruz ancak takdir edersiniz ki depremin yıkıcılığı binanın imal yılıyla, kaç katlı olduğuyla doğrudan alakalı değil. Pekâlâ, 2001 yılından önceki binaların depremden zarar görmediğini de müşahede ettik. Ama depremden 1 – 2 yıl önce yapılmış güya son derece lüks diye yapılan binaların tuz buz olduğunu gördük. Bizim grup olarak önerimiz, teklifte belirtilen testlerin kat ve imal yılı sınırlaması olmaksızın vatandaşımızın talebi halinde bütün yapı stokunu kapsayacak hale getirilmesini istiyoruz” dedi.
“KOMİSYON DEĞERLENDİRİR”
Başkanvekili Karakoz ise “Deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binaların sağlam olduğuna dair bir karine var. Ama 2001 yılı öncesi yapılan bina sayısı çok fazla. Bu duyuruyu yaptıktan sonra çok ciddi bir talep oldu. Biz bu şekilde oylayalım. Hem İmar hem de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu konu görüşülecek. Ortak akılla düzenleme yapılabilir diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti’li Soner Yelkovan ise kapsam genişlerse bunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğiyle yapılmasını önerdi.
Hazırlığın 2001 yılı öncesinde ruhsat alan binalarla ilgili yapıldığını belirten Karakoz da “Mevzuat açık. Komisyon bunu değerlendirir” diyerek maddeyi oylamaya sundu. Gündem maddesi, oybirliğiyle İmar ve Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. YENİ KIROBA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi