Efeler Gazetesi

BAŞKAN ÇONDUR’DAN PAMUK ÜRETİM SEZONUNA DAİR AÇIKLAMA

BAŞKAN ÇONDUR’DAN PAMUK ÜRETİM SEZONUNA DAİR AÇIKLAMA
30 Ağustos 2022 - 17:04

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Pamuk Üretim Sezonuna Dair Açıklamalarda Bulundu.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, üretim ve tüketimindeki yaygınlığı sebebiyle önemli bir küresel ham madde olan pamuğun, üretim sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Katma değeri yüksek, sanayi sektörlerine girdi sağlaması nedeniyle stratejik bir ürün olan pamuğun, 2022 yılı üretim sezonuna ilişkin değerlendirmede bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, 2021 yılında pamuk fiyatlarının yükselmesiyle toplam 500 bin dekar alan olan ekim alanının bu yıl 570 bin dekar alana çıktığını ve Aydın ilinde pamuk ekim oranında %14 artış olduğunu belirtti. Çondur,”Geçtiğimiz yıl 2.mahsulde ayçiçeği üretimi gerçekleşmişti. Devlet Su İşleri’nin bu yıl üreticilerin sulamada sorun yaşamayacağını ifade etmesinden dolayı ikinci ürün olarak ilimizde pamuk ekim oranlarında artış oldu” dedi.

Girdi maliyetlerinin artışından dolayı üreticilerin üretim sezonunda sorunlar yaşadığını ifade eden Çondur, “ Girdi maliyetlerinin yükselmesi, üretim sezonunu olumsuz etkiledi. Özellikle akaryakıt, gübre, ilaç ve tohum gibi önemli kalemlerde %250 -%350 yükselmeler meydana geldi. Ancak hastalıkların az olması ilaçlama maliyetini geçen seneye göre daha kabul edilebilir seviyelere düşürdüğü için üreticiye avantaj sağladı. Sulama maliyetlerine baktığımızda ise sulama birliklerinden su almayan ve kendi artezyeniyle mahsulünü sulayan üreticiler, elektrik faturalarının yüksek gelmesi sebebiyle mağduriyet yaşadı ”dedi.

Nisan ayında ilk ekilen pamuklarda son sulamanın yapıldığını belirten Çondur, dekar verimleri açısından geçen yılın üzerine çıkabileceğini belirtti. Hasat sezonunun sonuna kadar verimin bu şekilde devam etmesini temenni ettiklerini ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “ Pamuk hasadı öncesinde olağanüstü yağış ve doğal afet yaşanmadığı müddetçe pamuk üretiminin geçen yılın üzerinde bir rakamla sonuçlanacağını düşünüyoruz ”dedi.

1 Lira 10 Kuruş olan destekleme miktarını değerlendiren Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Girdi maliyetlerindeki yükselmeler göz önüne alındığında ve verimde düşüş söz konusu olması durumunda 1 Lira 10 Kuruş olan destekleme miktarının arttırılması talep edilebilir. Ancak mevcut duruma bakıldığında destekleme miktarının cüzi bir rakam olduğunu söyleyebiliriz ”diye belirtti.

Avrupa’da yaşanan resesyonun iplik sanayisinde talebi düşürdüğünü belirten Çondur, “Özellikle en büyük müşterimiz olan AB ülkeleri resesyondan dolayı tekstil ürünlerine olan talebi azaltmış durumdalardır. Bilindiği üzere tekstil üretimine olan talep gıda ürünlerine olan talep kadar bir zaruriyet teşkil etmemektedir. Bu sebeple de iplik taleplerinde bir gerileme söz konusudur. Üretilen pamuğun birden piyasaya arz edilmesi ve yeterli talebi bulamaması üreticileri de dolaylı olarak etkilemektedir. Genel olarak Eylül ayı itibariyle konfeksiyon ve iplik siparişleri belirginleşmeye başlar. Temennimiz Avrupa’dan gelen taleplerde bir düşüş yaşanmaması olacaktır” dedi.

Rusya – Ukrayna savaşının tekstil sektörüne etkilerini değerlendiren Çondur,” Ukrayna ve Rusya konfeksiyon alanında müşteri potansiyeli yüksek ülkelerdir. Savaşın devam etmesi sebebiyle her iki ülkede de tüketim azalmış durumdadır. Umarız en kısa sürede tarafların ateşkes ilan etmesiyle savaş sona erer. Savaşın sona ermesi ve normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte iki ülkenin bizim konfeksiyon ürünleri pazarına olan talebi arttıracaktır ”dedi.

Üreticilerin zor şartlar altında üretime devam ettiğini ifade eden Çondur, zorlu şartlara rağmen üretimde sürdürülebilirliği sağladıkları için üreticilere müteşekkir olduklarını ifade etti. Çondur,” Tüccar ve sanayiciler olarak da pamuğun katma değerinin arttırılması adına özverili çalışmaya devam edeceğiz “dedi. Çondur, 2022 yılı pamuk hasat sezonunun tüm üreticilere, tüccara ve sanayicilere hayırlı olmasını diledi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi