Efeler Gazetesi

AYSO Başkanı Şahin: “İhracatın artması için yeni yatırımlar yapılmalı”

AYSO Başkanı Şahin: “İhracatın artması için yeni yatırımlar yapılmalı”
08 Kasım 2021 - 14:46

AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın’ın 12 aylık ihracatının yılsonunda bir milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiğini belirterek, “Aydın’ın ihracatını artırması için yeni yatırımlar yapılması lazım” görüşünü vurguladı.

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ilin ihracatının artmasında yeni yatırımların önemine işaret etti. Şahin, yılsonunda bir milyar dolarlık ihracata ulaşılmasını beklediklerini de vurguladı.

Aydın’ın köken itibarıyla tarım kenti olduğunu ifade eden Şahin, “Şu anda Aydın’da tarımla beraber sanayi de oldukça gelişti. Ama istediğimiz seviyede mi? Değil. Biz de bunun daha iyi noktalara gelmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. AYSO olarak yönetime geldiğimizde 5 başlık altında çalışmalarımızı yürütmeye çalıştık ve çalışıyoruz. Öncelikle yatırım, üretim, istihdam, AR – GE ve tasarıma dayalı ihracatın artmasıyla beraber, mesleki eğitimin de gelişmesi konusunda bu 5 ana başlığı koyduk. Yatırım, üretim olmazsa ne yaparsanız yapın gelişmeniz mümkün değil. Bunun için bu başlıklara önem veriyoruz” dedi.

Aydın’ın bu yıl 923 milyon dolarlık ihracata sahip olduğu bilgisini veren Şahin, şöyle devam etti: “Son 12 ayın verisi bu. Bunun da tahmin ediyorum, yılsonunda bir milyar doları bulacağımızı tahmin ediyorum. Bu da bizim için önemli bir eşik. Aslında firmaların merkezleri konusunda İstanbul ve büyükşehirler baz alındığından dolayı bizim reel ihracatımız, bir milyar 250 milyon dolar, 300 milyon dolar olabilir, olduğunu da ben tahmin ediyorum. Onun için Aydın’ı, bazı arkadaşlar ve kamuoyu Denizli’yle İzmir arasına sıkışmış kabul ediyor. Ben bu görüşe katılmıyorum. Bir yerde ekonominin gelişmesi için bunun zorlayıcı etkilerinin olması lazım.”

“YENİ YATIRIMLAR YAPILMALI”

Komşu illerden örnekler veren Şahin, “İzmir, bir liman kenti. Türkiye’nin belki çok önceleri, en az İstanbul kadar etkisi olduğunu okuyoruz, biliyoruz. Denizli, kırsal bir bölge. Tarımı gelişmiş bir ilimiz değil. Şimdi orada birisi gelmiş, demir çelik konusunda bir tohum atmış, Denizli olmuş bir demir çelik memleketi. Sonra mermer fabrikaları gelişmiş. Özellikle 1985’te Maden Kanunu değişince, mermer, daha evvel taşocağı statüsündeydi. Önü kapalıydı. 1985 yılında rahmetli Özal’ın çıkardığı kanunla mermercilik, büyük atılım yaptı. Denizli’de kurulan kablo fabrikalarının da ekonomiye çok büyük katkısı oldu. Zaten tekstil geleneksel bir üründü. Onla beraber Denizli 3 – 3 buçuk milyar dolara doğru ihracatını artırmış durumda. Bütün bunları niye anlatıyorum? Aydın’ın da sanayileşmesi için veya ihracatını artırması için yeni yatırımlar yapması lazım” diye konuştu.

SERBEST BÖLGE PROJESİ

Aydın Serbest Bölgesi projesinden söz eden Şahin, “Bu bağlamda, Nihat Zeybekci bakanımızın zamanında epey yol aldık, kamuoyu oluşturma yönünde. Aydın’ın bir açmazı da arazi bulamıyoruz. Verimsiz arazimiz pek olmadığı için yer bulamıyoruz. Bundan 2 yıl önce bir arazi bulduk. Meraya elverişli olmayan, bin dönüm civarında bir arazi. Serbest bölgeyle ilgili de yaptığımız araştırmada, bir buçuk milyon metrekareden aşağı serbest bölge olmaz fikri ortaya kondu. Biz de bu yönde arayışlarımızı sürdürdük. Yeri bulduk, işlere başlayacağız derken oranın 600 dönümü organize ihtisas tarım bölgesi ilan edildi. Biz tarıma karşı çıkmıyoruz. Ancak bu arazinin serbest bölgeye verilmesi bence daha uygun olurdu ama devlet büyüklerimiz öyle uygun gördü” görüşlerini dile getirdi.

Serbest bölge konusunda yerli ve yabancı 30 firmaya ulaştıklarının altını çizen Şahin, projenin gerçekleşmemesinin Aydın’ın sanayileşmesine bir miktar ket vurduğunu sözlerine ekledi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi