Efeler Gazetesi

Aydın’a yakışır bir adliye talep ettiler

Aydın’a yakışır bir adliye talep ettiler
01 Eylül 2022 - 18:09

Yeni adli yılın başlaması nedeniyle Aydın Adliyesi önünde tören düzenlendi. Konuşmalarda mevcut adliye binasının fiziksel yetersizliği ve yeni adliyeye olan acil ihtiyaç konuları öne çıktı

2022 – 2023 Adli Yılı’nın başlaması dolayısıyla Aydın Adliyesi önünde tören düzenlendi.
Törende ilk olarak Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Adalet Komisyonu Başkanı Önder Kürşad Mutlu, Birinci İdare Mahkemesi Başkanı Kadri Ergün ile Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk sözü alan Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin, yeni adli yılı yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve avukatlık mesleğinin artık yapısal bir hale gelmiş sorunlarına dair kaygılarla karşıladıklarını belitti.
Bu yıl yaklaşık 20 bin avukatın camiaya dâhil olduğunu anımsatan Yetişkin, mesleki sorun ve taleplerden söz ederek, “Vatandaşların kendilerini güvende hissettikleri ülkeleri diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkının teminatı ise bağımsız savunmadır. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin ya geç ya da hiç tecelli etmediği bir sistemin mülkün temeli olması imkânsızdır. Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin yaşama geçtiği, herkes için adil bir adli yıl istiyoruz” dedi.
“YAPIM SÜRECİ ACİLEN BAŞLAMALI”
Konuşmasında yeni adliye konusuna değinen Yetişkin, “Aydın ilimiz özelinde yıllardır kanayan bir yara, kangren haline gelmiş bulunan Adliye binamızın da yapım sürecine girdiğini, önümüzdeki günlerde temellerinin atılacağını sevinçle mutlulukla paylaşmıştım. Ancak değişen ekonomik koşullar ve şartlar sebebiyle ihalenin feshedildiğini, yeniden bir ihale sürecine girildiğini üzülerek ve büyük bir serzeniş ile bildiriyorum. Aydın ilinin birinci derecede Deprem bölgesi olması sebebiyle, halen kullanmakta olduğumuz binaların depreme dayanıklı olmadığı da bilinmektedir. Hem çalışma koşulları son derece kötü, hem de depreme dayanıklı olmayan bina bizleri oldukça tedirgin etmektedir. Biz Avukatların, hakimlerin savcıların, katiplerin kısacası tüm adliyede çalışanların güzel, ferah insanca ortamlarda çalışmalarının daha verimli olacağını biliyoruz. Bu sebeple bir an önce, verimli bir çalışma ortamına kavuşmayı bekliyor, ihale sürecinin hızlandırılmasını ve Aydın Adliyesinin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Binanın yapım süreci artık siyasi çekişmelerden, politik önceliklerden çok önce bir aciliyet ve büyük bir ihtiyaç durumunu almıştır. Yapım süreci acilen başlamalıdır” görüşlerini dile getirdi.
Yetişkin, baro hizmet binası projesiyle ilgili ise “Türkiye Barolar Birliği tarafından Aydın Barosu hizmet binası yapılmak üzere satın alınan arazi ile ilgili imar çalışmalarının sürdüğünü ve en kısa zamanda çözülmesine, binamızın temelinin atılarak rahat, konforlu, Avukata, mesleğimize hizmet odaklı binamızın da bitirilmesi amacıyla çalıştığımızı ve şu an imar planı değişikliğinin Belediye’ye sunulacağını ifade etmek istiyorum. En yakın zamanda da binamızın projeleri hazırlanarak temellerinin atılmasını bekliyoruz. Sürecin de takipçisiyiz” bilgilerini verdi.
“ADELET, DEVLETİN VARLIĞININ SEBEBİ”
Adalet Komisyonu Başkanı Önder Kürşad Mutlu da Tüm yargı mensuplarımızın yeni adli yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, “Adalet, devletin varlığının sebebidir. Aynı zamanda toplumun huzur ve barışının teminatıdır. Adalet sistemini geliştirmek için atılan her adım bizim için değerlidir. Adalet dağıtanların sorumluluğu büyük, yükü fazla ve ağırdır. Herhangi bir haksızlığa dur diyecek, millet adına hakkı sahibine temsil edecek yine adalettir, adaletin temsilcisidir” sözlerine yer verdi.
“TEMASLARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker ise “Bir ülkenin dirlik, düzen ve barış içinde güçlü ve sağlıklı olması devletin temelini oluşturan ana güçlerden birini teşkil eden yargı erkinin kişi hak ve özgürlüklerini her türlü haksızlığa karşı korumak suretiyle adaletin gerçekleşmesinde göstereceği başarıya bağlıdır. Yeni adli yılda adaleti tesis etme noktasında süratli ve adil kararlar ihdas etmek en büyük hedefimiz olacaktır. Zira geciken adaletin adalet olmadığının bilinci içindeyiz. Ayrıca yargı mensupları olarak adaletli olmak kadar adaletli görünmenin de önemini biliyor ve bu anlayış içinde hareket ediyoruz” dedi.
Eker, “Aydın Adliye binasının fiziksel yetersizliğini hepimiz biliyoruz. Yeni dönemde ihale sürecinin yeniden başlatılarak Aydın şehrine yakışır bir adliye binasına kavuşmak en büyük dileğimiz. Sürecin hızlandırılması konusundaki temaslarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı. YENİ KIROBA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi