Efeler Gazetesi

AYDIN ZENGİN JEOTERMAL KAYNAKLARIN FAKİR BEKÇİSİ OLMAYACAK DEDİ

AYDIN ZENGİN JEOTERMAL KAYNAKLARIN FAKİR BEKÇİSİ OLMAYACAK DEDİ
30 Nisan 2023 - 14:29

Aydın Bağımsız Milletvekili Adayı, Efsane Belediye başkanı olarak anılan, ODTÜ Öğretim Görevlisi, Yüksek Mühendis ve Kent Bilimci Hüseyin AKSU , hazırladığı jeotermal Kanunu değişikliğine dair açıklamada bulundu.  Aksu “Aydın zengin jeotermal kaynakların Fakir Bekçisi olmayacak ! ” sloganı ile açıkladığı kanun tasarısı ile; Aydında jeotermal enerji sahalarının büyük sermayeye satılmasını eleştirdi ve Aydın halkının bundan tek kuruş kazanamadığını ifade etti.   Jeotermal kaynakların hatalı bir kanun ile Aydın’ın ve Aydın’da yaşayanların aleyhine bilimsel olmayan usullerle kullanıldığını, bu yüzden temiz enerji olarak bilinen jeotermalin, ne yazık ki, Aydında bu hatalı kullanım ile havaya, suya ve toprağa zarar verdiğini ifade eden Aksu, bu kullanım, bize hiçbir ekonomik fayda sağlamadığı gibi, yaşamımızı tehdit ediyor, geleceğinizi karartıyor, kanser hastalığının çoğalmasına, topraklarımızın geri dönülmez biçimde kaybedilmesine yol açıyor dedi.

Aksu, jeotermal enerjinin Bir havza yönetim sistemi içinde kullanımasını sağlayacak kanun tasarısını hazırladıklarını; Milletvekili seçilmesi halinde bu tasarıyı Mecliste mutlaka sonuçlandıracağını ifade ediyor. Bunu bağımsız milletvekili nasıl yapar ? sorusunun cevabını bana bırakın diyor. Ben belediye başkanlığım döneminde kapalı cezaevini, Tarişi, genelevi nasıl Söküp kent dışına kaldırdıysam, Mecliste ulusal kamuoyunun desteği ile Aydınlı’nın bana vereceği olağanüstü Bağımsız güç ile bu kanunu geçiririm, bundan kimse şüphe bile duymasın dedi.

Aksu’nun Aydın için hazırladığı Kanun ve Proje ile; Aydındaki jeotermal elektrik santrali üreticileri ile birlikte yerel kurumların yer alacağı bir “Jeotermal Havza Birliği” kurulacak ve Aksu’nun 25 yıl önce uluslararası krediler ile Uzmanlar eliyle hazırlattığı Jeotermal Havza jeotermal kullanımı Master Planı uygulanacak. Bu proje ve master plana göre;

  • Elektrik üreticileri, santrallerinden çıkan buharı, inşa edecekleri büyük ring kollektöre deşarj edecekler, böylece çevreye zarar vermeden, re enjeksiyon yapmadan santral atıklarından kurtularak, kendi maliyetlerini düşürecekler. Bu usulle, jeotermal atıkları toprağa, suya ve havaya değmeden 3 metre çapında çift borulu 250 km boyunda kollektöre atılacak.
  • 2 adet 3 mt. Çapında jeotermal kollektörün içindeki jeotermal kaynak 100 derecenin üzerinde olacak ve boru hattı Büyükşehir Belediyesi ile Havza yönetimi Birliğini kullanımına sunulacak. Böylece, bu boru içindeki jeotermal kaynaktan Aydın halkı yararlanacak. Boru içinde soğuyan jeotermal sular ise, karina üzerinden deniz suyu ile buluşacak. Denizin suyu ile eşdeğer olan bu soğuyan jeotermal sular, hiçbir doğal dengeyi bozmayacak. Tüm jeotermal kuyulardan çekilen kaynak ise, kuyunun bulunduğu noktadaki rezervuarın beslenme hızından daha fazla olamayacak, böylece sınırsız süre ile kullanılabilecek.
  • Sonuç olarak, Aydında Tüm Kırsal yerleşmeler ve Kentler jeotermal ile ısıtılacak ve ısıtma maliyeti onda birine düşecek.
  • Aydında kurulacak 32 adet, her biri 5 ila 20 milyon m2 olan Organize sera bölgelerimde jeotermal ısıtmalı olarak organik tarım ürünleri yetiştirilecek,
  • Aydında kurulacak olan 12 ayrı Termal, sağlık Turizmi Bölgelerinde 200 bin yatak kapasiteli kaplıca ve sağlık turizmi olanakları ile Aydın Turizmde bir Dünya markası haline gelecek.
  • Aydın’ın yedi ayrı organize sanayi bölgelerinde elektik fiyatı onda birine teşvik edilecek ve proses buharı ücretsiz temin edilerek, Aydın sanayisinin şahlanması sağlanacak. OSB’ler en az 5 katı büyütülerek, en az 500 yeni fabrikanın kurulması ve yüksek rekabet gücü elde edilmesi sağlanacak.
  • Sonuç olarak Aydın’da, toplam 250 bin kişiye çeşitli sektörlerde yüksek gelirli iş imkânı sağlanacak. Jeotermal kullanımı ile Aydınlının cebine en az 15 milyar dolar kazanç girecek. Aydın bir mutluluk vadisine dönüşecek, tüm dünyaya örnek olacak.

Bu açıklamaların tamamen projeye dayalı, hesaplanmış fizibiliteler ile ortaya konulmuş sonuçlar olduğuna dikkat çeken Milletvekili Adayı Aksu, “BEN SİZLERİN GELECEĞİNİ KURMAK, AYDIN’I DÜNYANIN ÖNÜNE ÇIKARTMAK İÇİN ÇALIŞTIM, BUNU HAYATA GEÇİRMEK İÇİN BAŞLATTIĞIM PROJELER ENGELLENDİ. ŞİMDİ BENİ MECLİSE GÖNDERİN Kİ O GÜÇLE BU PROJELERİ HAYATA GEÇİRELİM” diyerek Aydın halkına sesleniyor. Mevkii, makam, yüksek maaş, kıyak emeklilik derdinde olmadığını, Milletvekili olması halinde maaşını dahi almayacağını açıklayan Aksu‘nun bu açıklamaları halk içinde geniş kabul ve destek buluyor. Aksu’nun seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Aydın ilinin geleceğinin bu projeler ile aydınlanacağına inanan vatandaşlar siyasi parti gözetmeden Aksu’ya oy vereceklerini belirtiyorlar.

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi