Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Aydın’daki DSİ yatırımlarını değerlendirerek, Çine Adnan Menderes Barajı ile merhum Adnan Menderes’in hayalinin gerçekleştirildiğini belirtti.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, kurum tarafından, Aydın’da gerçekleştirilen yatırımları değerlendirdi.
Genel Müdür Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, “Aydın’ın 2050 yılına kadar ihtiyacı olan içmesuyu hazır. İnşa edilen İkizdere Barajı ile Aydın şehir merkezi ile birlikte 30 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşıladık. İkizdere Barajının suyunu inşa ettiğimiz Aydın ve Civar Yerleşimleri Ana İsale Hattı, Koçarlı İçmesuyu İsale Hattı, Terfi Merkezi ve İçmesuyu Arıtma Tesisi ile şehre ilettik. Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçeleri ile çevre yerleşim yerlerinin içmesuyu ihtiyacını ise hizmete aldığımız Karacasu Dandalaz Barajı ile karşılayacağız. Barajın suyunu bu yerleşim yerlerine götürmek için 95 km’lik isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisi inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.
AYDIN’A 11 BARAJ VE 7 GÖLET İNŞA ETTİK
Aydın’ın hasretle beklediği baraj ve göletleri bir bir hizmete aldıkları da belirten Genel Müdür Aydın, “Son 16 yılda tamamladığımız 11 baraj ve 7 gölet ile vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük. Aydın’a kazandırdığımız barajlardan bir tanesi ülkemizin ve hatta Dünya’nın sayılı barajlarından biri olan Çine Adnan Menderes Barajıdır. 136 metre yüksekliğindeki ve 215.840 dekara arazinin sulanmasına hizmet edecek bu baraj aynı zamanda zirai arazileri taşkınlardan korumaktadır. Yıllık ortalama 210 milyon TL taşkın zararını önlemektedir” değerlendirmesinde bulundu.
RAHMETLİ ADNAN MENDERESİN HAYALİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜK
Merhum Başbakan Adnan Menderes sık sık taşkınlara yol açan Çine Çayı’nı, “Bu Çine Çayı ne zalim bir çaydır. 6 asırdır bu çay bir türlü kontrol altına alınamaz” sözlerini hatırlatan Genel Müdür Aydın, Rahmetli Adnan Menderes’in “Ya Menderes Nehri! Sabah erken kalkmışsın, her şey hazırlanmış, pamuklar toplanacak, ortalık günlük güneşlik. Bir de bakarsın şu dağların ardından bir şeyler geliyor. Gökte önce bir bulut, sonra bir bora, bir dolu, arkadan bir fırtına. Şimşekler ışıl ışıl çakıyor, gökler inim inim inliyor. Çine sele dönüşmüş, çağlayanlar gibi akıyor. Menderes taşmış, bütün pamuk ovaları sular içinde, yeni mahsul su üstünde çırpınıyor. Bir ağacın altında büzülür, yumruklarını sıkar, kafanı habire vurur durursun. Gözlerinden yaşlar akar, yüzüne çarpan sert damlalarla kendine gelirsin. ‘Tevekkeltü al Allah’ dersin, başka güvenecek kimin var? Bu acıya, değme insan katlanamaz.” diye anlatır ve çayın kontrol altına alınması için bir baraj yapılması gerektiğini yazmıştır. İşte yıllardır hasretle beklenen bu muazzam barajı ülkemize ve Aydın’ımıza biz kazandırdık. 10.10.2010 tarihinde bu barajı hep beraber hizmete almıştık. Yapılan hesaplamalara göre baraj sayesinde yıllık 210 milyon liralık taşkın zararı önleniyor. Böylece baraj hizmete alındığı 2010 yılından beri 1 milyar 680 milyon liralık taşkın zararını önlemiş oldu” ifadelerini kullandı.
Aydın, kentteki gölet ve baraj yatırımlarının sürdüğünü sözlerine ekledi. SEMİH BAŞKAR

