Çakırbeyli’de bulunan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ni açılışından bugüne kadar 73 bin 793 kişi ziyaret etti
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in anısına, memleketi Çakırbeyli’de inşa edilen Adnan Menderes Demokrasi Müzesi, ziyaretçi akınına uğruyor.
Müze Müdürü Özay Özhan, müzenin açıldığı 15 Ocak 2022 tarihinden bu yana, 6 aylık süreçte 73 bin 793 ziyaretçiyi ağırladıklarını dile getirdi. Özhan, 9 günlük bayram tatilinde de müzenin ziyaretçilerden ilgi gördüğünü kaydetti.
Merhum Başbakan Adnan Menderes’in anısını yaşatmak amacıyla Çine Çayı’nın kenarında inşa edilen müze, 90 dönüm arazi üzerinde, 840 metrekarelik üç kattan oluşan, ailevi Hacıalipaşa Konağı’nın bir replikasyonu olarak yapıldı.
DİJİTAL DÜNYAYLA UYUMLU
Müzenin giriş kapısının önünde, Menderes’in 1954’te çiftliğinde kullandığı traktör ile 1950-1960 yıllarında kullandığı makam aracı yer alıyor. Müze, çağın teknoloji ve dijital dünyasına uyumlu, yeni neslin ilgisini çekecek şekilde yenilikçi bir müze anlayışıyla kurgulandı.
Giriş katında Adnan Menderes’in hayatının kronolojik bir akışla anlatıldığı müzede, Menderes’in İstiklal Madalyası’nın sergilendiği bölüm, çalışma masası, özel eşyaları, köylülere bağışladığı arazilere ait tapu belgeleri de bulunuyor.
GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR
Demokrat Parti dönemine ilişkin belge ve nesneler ile Menderes’in görev yaptığı dönemde imza attığı icraatlara ilişkin görsellerin de yer aldığı müzenin bodrum katı, kütüphane ve sinevizyon odası olarak inşa edilirken, müzenin yanına da cami inşa edildi.
Geçen 15 Ocak’ta ziyarete açılan müzenin çevresinde yel değirmenleri, yeşil alanlar ve sosyal tesisi içinde barındıran rekreasyon alanı yer alıyor. YENİ KIROBA