Efeler Gazetesi

Çanakkaleler sonsuza dek geçilemeyecek

Çanakkaleler sonsuza dek geçilemeyecek
19 Mart 2023 - 16:43

18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yıldönümü nedeniyle Aydın’da bir dizi etkinlik düzenlendi. Tellidede Şehitliği’ndeki törende konuşan Üsteğmen Emre Doğan, “Sizlere söz veriyoruz ki, Çanakkaleler sonsuza dek geçilemeyecek. Gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak, hiç inmeyecek. Dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir” dedi

18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yıldönümü nedeniyle Aydın’da bazı etkinlikler gerçekleştirildi.
Tellidede Mezarlığı Şehitliği’ndeki törende ilk olarak Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Albay Hakkı Haktan Armağan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Barış Altıntaş, Aydın Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Ece ve Aydın Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı Sevil Esin çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu.
“MİLLİ MÜCADELEYE İLHAM KAYNAĞI OLDU”
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Üsteğmen Emre Doğan, “Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdıran aziz şehitlerimizi bu anlamlı günde bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Aynı zamanda 108 yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te şanlı ordumuzun Çanakkale’nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdiği destansı bir zaferin, Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümüdür. Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının emsalsiz fedakârlıklarıyla kazanılan bu zafer Milli Mücadelemize ilham verirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur” dedi.
ATATÜRK’ÜN İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜNÜ ANIMSATTI
Üsteğmen Doğan, “İtilaf devletleri donanmasının 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nı geçmek için başlattığı taarruz, Nusrat Mayın Gemisi’nin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun son derece isabetli atışlarıyla başarısız olmuş ve itilaf devletleri donanması savaş gücünün 3’te birini kaybetmiştir. Bu durum karşısında itilaf devletleri donanması boğazı terk etmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğini anlayan itilaf devletleri 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yaparak boğazı karadan geçmeyi denemişler ancak Çanakkale Savaşı’nda askeri bir deha olarak öne çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır. Şanlı tarihimizde bütün ihtişamıyla yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşları, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda asil Türk milletinin en zor şartlar altında dahi neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden birisidir” ifadelerini kullandı.
“AY YILDIZLI BAYRAK HİÇ İNMEYECEK”
Çanakkale Zaferi’nin kahraman Mehmetçiğin Büyük Önder Atatürk’le beraber yazdığı destan olduğuna dikkati çeken Doğan, “Bu zaferden alınan güçle Kurtuluş Savaşı başlatıldı, Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Sizlere söz veriyoruz ki, Çanakkaleler sonsuza dek geçilemeyecek. Gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak, hiç inmeyecek. Dünya var oldukça bu topraklar, Türk yurdu olmaya devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.
“SAYGIYLA ANIYORUZ”
Vali Aksoy da şehitlik defterine şu ifadeleri yazdı:
“Aziz şehitlerimiz, mukaddes vatanımız uğruna en değerli varlığınızı, canlarınızı vererek şahadet mertebesine ulaştınız. Uğruna can verdiğiniz değerleri, kıymetli emaneti sonsuza dek yaşatmak bizlerin en kutsal görevi olduğunun bilincindeyiz. Şanlı tarihimizde nice zaferleri bize armağan eden, vatanın bölünmez bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen siz aziz şehitlerimizi, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi saygıyla anıyor, açtıkları aydınlık yolda ilerleyeceğimize söz veriyoruz.”
Daha sonra İl Müftüsü Hasan Güneş tarafından dua okundu. Ardından protokol üyelerince, şehitlerin kabirlerine çiçek konuldu.
ŞEHİTLİKLERİ ZİYARET ETTİLER
Protokol üyeleri, Kemer Mezarlığı Şehitliği, Yedieylül Şehitler Abidesi, Çanakkale Şehitliği Anıtı ile şehit ve gazi derneklerine de ziyaret gerçekleştirdi.
Törene AK Parti Aydın milletvekilleri Bekir Kuvvet Erim ve Metin Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin, Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Aldemir, İl Emniyet Müdürü Suat Ekici, kurum müdürleri, siyasi parti, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının temsilcileri katıldı. YENİ KIROBA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi