Efeler Gazetesi

CAN KAYBI 40 OLDU

CAN KAYBI 40 OLDU
15 Ekim 2022 - 13:54

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden kazasına ilişkin son durumu açıkladı.

Bakan Soylu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Amasra müessesinde bir patlama meydana geldi ve o patlamanın meydana geldiği saatten itibaren hem milletimiz hem madencilerimiz, aileleri ve Türkiye’de bu mesleği yapan bütün madencilerimizin gözleri, kulakları, bütün kalbi buradaydı. Türkiye’nin birçok yerinden gerek arama kurtarma için gerek yardımcı ve destek hizmetler için bütün kurumlarımız, seferber oldu.

Arzu ederdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak, o saatten itibaren yapılan çalışmalarda hakikaten 300-350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra da mümkün olduğunca kamuoyunu, milletimizi doğru bilgilendirmeye çalıştık.

Sabah saat 07.30 itibariyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize de daha ulaştık. 40 şehidimize ulaşmış olduk. Orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimizi, arama kurtarma ekiplerimiz, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydular. Hepsine minnettarız. 40 madencimizi,40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanelerde. 6’sı Sağlık Bakanlığımızın ambulanslarıyla Çam Sakura Şehir Hastanesi’ne 5’inin 3’ü Bartın devlet hastanesi, 2’si ise özel hastanede, 1 madenci taburcu oldu.

110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla büyük bir bölümü de arama kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. 1 madencimiz ile ilgili belirsizliğimiz var. Hem orada arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. 40 madencimizin kimliği belirlendi. Açıklanmayan madencilerimizin kimliğini de kamu oyuyla paylaşacağız.

Burada özellikle bu çalışmaların başından itibaren, ailelerle beraber buradaydık. Ateş düştüğü yeri yakar. Allah hem milletimizi hem de ailelerine hem de mesai arkadaşlarına hem de tüm madencilerimize, ülkemize sabır versin. Baş sağlığı diliyoruz.

Dün patlama olduğu andan itibaren, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, sürekli olarak bilgi arz ettik.”

Bakan Dönmez, açıklamasında şunları kaydetti:

“Arama kurtarma çalışmalarından hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Bir isim dışında belirsizliğini koruyan başka bir şahsımız yok. En büyük üzüntümüz bu 40 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır. Rabbim şehitlerin mekanlarını cennet eylesin. Arama kurtarma çalışmalarını başta Türkiye Taş Kurumu’nun tahlisiye kurumları ekipleri yaptı. Aslında kendi arkadaşlarını kurtarmak için elinden geleni yaptı.

Madencilerin arkadaşlarını canlı çıkartması durumundaki sevincini de biz burada yaşamış olduk. Onlarla sevindik, üzüldük. Şu anda aşağıda ekiplerimiz teknik emniyet ekiplerimiz, gerekli kontrolleri yapıyorlar. Belirsizliğini koruyan bir arkadaşımızı da arama çalışmaları devam ediyor. Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı ve sabah saatlerinde de ekiplerimiz giderek bu 14 kardeşimizi o bölgeden çıkarttılar. Yine yangının izole edilmesi ve soğutulması ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.

Kuyubaşı’ndayız. Bu olay buradan 350 metre aşağıda oldu. 2 bin 500 metre de uzaktayız. Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakikadan önce gelme şansınız yok. Bu zorluklara rağmen bu çalışmaya katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Bakan Bilgin, açıklamasında şunları aktardı:

“Acının üzerine konuşmak çok zor. Ateş düştüğü ocağı yakar ama bugün bu acıyı hepimiz hissediyoruz. Bu zor dönemde ateş karşısında yerin altında mücadele eden işçi kardeşlerimize, onların mücadelesine saygı duyuyorum. Tebrik ve teşekkür ediyorum. Milletimizin, madencilerimizin acısı büyük. Emekçilerimizin böyle bir acıyla onlarla karşılaşmak, onların yanında olmak çok hüzün verici bir şey. Allah yakınlarına sabır versin. Milletimizin başı sağ olsun.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

(c) 2022- Efeler Gazetesi